CIK saoštila konačne rezultate: Koalicija oko DPK osvojila najviše mandata

Koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, osvojila je na izborima 11. juna najviše mandata i u parlamentu će imati 39 od 120 poslaničkih mesta, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK) koja je danas objavila konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora.

Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 32 poslanika, a na trećem koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative sa 29 mesta u Skupštini Kosova.

Potvrdjivanje rezultata izbora će biti nakon što prodju rokovi za žalbe.

Nakon proglašavanja konačnih rezultata u roku od 24 časa politički subjekti koji nisu zadovoljni rezultatima imaju pravo da se žale Panelu CIK za žalbe i pritužbe koji je dužan da u roku od 48 sati razmotri i donese odluku o svim žalbama.

Nezadovoljne strane odlukom panela mogu se žaliti Vrhovnom sudu Kosova u roku od 48 časova treba da donese odluku o svim podnetim žalbama.

Tek nakon tog postupka CIK potvrdjuje rezultate izbora, nakon kojih najkasnije u roku od 30 dana treba da se održi konstitutivna sednica Skupštine Kosova na kojoj treba da bude izabran predsednik i potpredsednici Skupštine.

Posle održavanja konstitutivne sednice predsednik Kosova ima pravo da odredi mandatara za sastav vlade Kosova. Skupština bira premijera dok je u njegovoj isključivoj nadležnosti imenovanje ministara i zamenika ministara.

Za izbor premijera potreban je najmanje 61 glas što u ovom trenutku nijedna od koalicija ili stranka nema.

Ukoliko mandatar za sastav vlade ne dobije većinu, predsednik zemlje u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, posle čega se procedura ponavlja. Ukoliko se ni tada ne izabere Vlada, onda predsednik raspisuje nove izbore.

U ovom slučaju, predsednik Kosova može dati Ramušu Haradinaju mandat za sastav vlade, ali ukoliko on ne uspe da dobije većinu, predsednik ima diskreciono pravo da odluči o drugom kandidatu za mandatara Vlade. Nejasno je da li će drugi kandidat biti iz Haradinajeve koalicije ili može biti i bilo ko drugi ko ima potrebnu većinu, u ovom slučaju možda Aljbin Kurti.

Inače na prevremenim parlamentarnim izborima je glasalo 750 hiljada gradjana odnosno 42 odsto upisanih, dok je na biračkim spiskovima bilo 1.872.000 upisanih glasača.

Od  120 mandata 10 pripada srpskoj zajednici.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike