Dačić: Oni koji traže ostavke nemaju elementarnu saosećajnost sa žrtvama

Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom zahteva opozicije za njegovom smenom, da će aktuelna Vlada, pored ostalog, biti upamćena i po tome što je neprestano bila pod preispitivanjem, ali da to nije bio slučaj kod ranijih vlada, koju su vodili „oni koji danas nemaju elementarnu saosećajnost sa žrtvama, njihovim porodicama i državom“.

„U političkoj zloupotrebi tema ništa nije sveto, čak ni izgubljeni zivoti. Te ranije vlade, čiji lideri danas sa margine političkog života traže ostavke premijera i ministra spoljnih poslova, nisu čak ni pomišljale da urade nešto slično, čak ni onda kada su životni interesi Srbije bili dovedeni u pitanje“, izjavio je Dačić, a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao na primer, dodao je Dačić, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i „kada je za vreme njihove vlasti više od 80 zemalja to priznalo“.

„A prethodno, dok je (Boris) Tadić bio ministar odbrane, u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji ubijeno je 16 Srba, ranjeno više od 900, četiri hiljade je proterano, spaljeno 935 srpskih kuća i 35 pravoslavnih crkava. I sve to nije bilo dovoljno za ostavke“, izjavio je Dačić.

On je pozvao predsednika Socijaldemokratske stranke i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da objasni „kako su orden koji je dobio od Gadafija, kao i njegovo ucešće na vojnoj paradi u Tripoliju povodom 40 godina Gadafijeve revolucije, na koju je poveo i vod Vojske Srbije, dok je ceo svet bio u isto vreme na obeležavanju 70 godina od početka Drugog svetskog rata, kao i njegova četiri susreta u Libiji sa Gadafijem za pet godina, čime se tada javno hvalio, doprineli medjunarodnom ugledu Srbije i bezbednosti Srba u Libiji posle Gadafija“.

„Borku Stefanoviću, koji je od 3. septembra 2007. bio šef kabineta ministra Vuka Jeremića, a od 26. avgusta 2011. i politički direktor ministarstva spoljnih poslova sve do 1. maja 2013, bilo bi bolje da objasni zašto nisu zatvorili ambasadu tada 2011. godine kada je rat bio počeo i bio najžešći, kada su posle pada Gadafija Srbi bili označeni kao njegovi glavni saveznici“, naveo je Dačić.

Prema rečima Dačića, „Tadić i ostali, po svom običaju, zamenom teza“ optužuju njega i premijera Aleksandra Vučića „umesto onih koji su oteli i ubili naše ljude, i to je jedina istina“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar