U trendu

Dačić: Srbija je uvek razumela jevrejski narod, Kosovo je srpski Jerusalim

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na sastanku sa ambasadorkom Izraela u Beogradu Alonom Fišer Kam povodom priprema za obeležavanje 70 godina od proglašenja nezavisnosti Izraela i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje, da je  Srbija uvek podržavala i razumela jevrejski narod, i ponovio da je Kosovo „srpski Jerusalim“.

Dačić je u razgovoru sa ambasadorkom Izraela rekao da je jevrejski narod nesebično polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.

„Jevrejski narod je u Drugom svetskom ratu u narodno-oslobodilačkim redovima izgubio u borbi 1.188 boraca, iznedrio 10 narodnih heroja i oko 14 vojnih generala koje Srbija pamti i zna sva njihova imena koja krase nazive pojedinih ulica i ustanova. Jevrejska hrabrost i stradanja u borbi za oslobođenje učvrstili su njihovu integrisanost i ugled u srpskom narodu o čemu svedoči i impresivan spomenik na ulazu u Jevrejsko groblje u Beogradu“, rekao je Dačić, navedeno je u saopštenju MSP.

Ivica Dačić i Alona Fišer Kam razgovarali su povodom priprema za obeležavanje 70 godina od proglašenja Države Izrael i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje – od kada je Srbija bila prva zemlja na svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju i prva nazvala buduću državu imenom „Izrael“ još 1917. godine, prepoznajući, kako je navedeno, da je to put ka uspostavljanju države jevrejskog naroda, kao i na završetak Velikog rata, a u cilju daljeg intenziviranja prijateljstva i razumevanja Srbije i Izraela na dobrobit Srba i Jevreja.

Ministar Dačić je ukazao da je prvi srpski državnik i prosvetitelj koji je posetio Jerusalim bio Sveti Sava još 1229. godine.

„Srbija je priznala gradjanska prava jevrejskog naroda odmah posle Berlinskog kongresa 1878. godine. Kralj Aleksandar I Karadjordjević je regulisao položaj jevrejskog naroda Zakonom o jevrejskim verskim zajednicama iz 1929. godine. Kraljevi Petar I i Aleksandar I (Karadjorjevići) imaju svoje Memorijalne šume u Izraelu. Baba i deda osnivača cionizma i predsednika prvog Cionističkog kongresa Teodora Hercla rodjeni su u Beogradu u Srbiji“, navedeno je u saopštenju posle sastanka.

Dačić je rekao da „Srbija razume Izrael“, da je Kosovo „srpski Jerusalim“, da je potrebno da Srbi i Jevreji budu vizionari i da zajedno rade kako bi se dalje unapredili odnosi dve zemlje.

Na kraju razgovora, ministar Dačić uručio je ambasadorki Izraela Nacrt programa obeležavanja velikih jubileja koje Srbija želi da obeleži u Jerusalimu sredinom maja meseca u čast Srba i Jevreja, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.