U trendu

Dendijas u Prištini preneo podršku za dijalog Beograda i Prištine i evrointegracije

Grčka dosledno podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU, viznu liberalizaciju za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine koji treba da dovede do pravno obavezujućeg i održivog rešenja, prenela je danas grčka agencija ANA-MPA, sumirajući posetu šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa Prištini.

Posle razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministarkom inostranih poslova i dijaspore  Donikom Gervalom Švarc, 4. juna u Prištini, Dendijas je rekao i da se „ne sme dopustiti da druge sile ugroze krhku stabilnost regiona“.

On je rekao da Grčka „dosledno podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU“  i da „vlada Kirijakosa Micotakisa ostaje čvrsto posvećena tome“ dodajući da se Atina zalaže „za pokretenje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, idealno bi bilo, tokom juna“.

Ukazao je da je „Grčka radila na tome da osigura da pitanje Zapadnog Balkana ostane i dalje u vrhu agende EU, na osnovu doslednog uverenja da taj region mora da bude sastavni deo evropskog projekta“.

„Pored toga, ne smemo dozvoliti drugim silama da podriju krhku stabilnost našeg regiona pokušajem uspostavljanja sfera uticaja ili baze  pod izgovorom kulturnih, istorijskih ili verskih odnosa. Drugim rečima, mi verujemo da Zapadni Balkan pripada Evropi“, dodao je.

Grčki ministar je rekao da dolazak u Prištinu njegovog zamenika Kostasa Fragogianisa, koji je odgovoran za medjunarodne ekonomske i trgovinske odnose, podvlači posvećenost Grčke unapredjenju odnosa a kao sektore od posebnog interesa naveo je infrastrukturu, poljoprivrednu proizvodnju i transport.
„Već imamo značajno prisustvo ovde, ali verujte da ima ogromnih mogućnosti za dalje proširenje“, kazao je Dendijas.

Pored toga, izrazio je uverenje da sve zemlje Zapadnog  Balkana treba da se „povežu sa Transjadranskim gasovodom (TAP), medjusobnim povezivanjem gasovoda za prirodni gas dok bi Grčka, kako je rekao, mogla da obezbedi „podršku i tehničko znanje kako da se smanjila zavisnost od lignita i proširi upotreba obnovljivih izvora energije“.

Dendijas je takodje rekao da Grčka  podržava viznu liberalizaciju za stanovnike Kosova  u Savetu ministara spoljnih poslova EU.

„Mi posebno cenimo vaše napore u sektorima poput pravosudja, javne uprave i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uprkos nedostatku sredstava. Tu smo da pomognemo ako to želite“, dodao je.

Dendijas je rekao da Atina pruža punu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pozvao sve strane da ojačaju napore za postizanje pravno obavezujućeg i održivog rešenja … koje će pomoći stabilnosti čitavog regiona i približiti ga evropskoj porodici.

„Grčka aktivno podržava sve napore“ specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, rekao je.

Dendijas je naglasio i posvećenost Grčke „najdugovečnijoj operaciji NATO, Kforu“ rekavši da će je „i dalje podržavati u ispunjenju misije na pravedan i nepristrasan način“.

„Naš stav je da svaka moguća izmena i dopuna mora uzeti u obzir preduslove, a ne kalendarske parametre,“ rekao je Dendijas, prenela je ANA-MPA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.