U trendu

Djilas: Ako ne napravimo opozicioni savez dajemo pravo Vučiću da radi šta je naumio

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas ocenio je da se promena vlasti u zemlji može ostvariti samo ako se postigne zajedništvo demokratske nacionalne i demokratske gradjanske Srbije i da ukoliko opozicija ne napravi savez, ona zapravo daje pravo aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću da radi šta je naumio.

„Najveću odgovornost za propadanje Srbije snosi vlast oličena u Aleksandru Vučiću. Ali, odgovornost snosi i opozicija… Ako ne napravimo Savez za Srbiju, dajemo pravo Vučiću da radi šta je naumio, a nema smisla žrtvovati jednu zemlju jednom čoveku samo zato što ne možemo da se dogovorimo“, naveo je Djilas u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

U prvom obraćanju javnosti nakon što je koalicionim partnerima na proteklim beogradskim izborima dostavio pisani predlog za formiranje Saveza za Srbiju, koji Pokret slobodnih gradjana nije prihvatio, Djilas je ocenio da svi koji žele da Srbija bude demokratsko i uredjeno društvo sada moraju biti zajedno, jer „provučićeva Srbija u isto vreme uništava pravnu državu, gazi po ljudskim pravima i slobodi medija i podjednako uništava i nacionalni i gradjanski deo Srbije“.

„U opoziciji mora da prestane borba za zauzimanje pozicija ko će dobiti koju nahiju kad Vučić ode sa vlasti. Takvim odnosom samo produžavamo njegovu vladavinu… Savez za Srbiju će biti osnovan. U njemu će se, pre ili kasnije, naći svi kojima je Srbija iznad stranačkih i ličnih interesa i koji shvataju ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo“, naveo je Djilas.

Djilas je ocenio da se ljudi koji su na vlasti neće promeniti, sve i kada bi hteli, i da je zato rešenje da se promeni opozicija i da prihvati da nije potrebno da se promeni samo Vučić već i sistem koji „nam je Vučića i dao“.

„Naši postupci i izjave treba da prestanu da budu motivisani željom da se drugoj opozicionoj stranci uzme jedan posto podrške od ukupno tri koje ima, već da se ukupan korpus opozicionih birača poveća prvo za jedan, pa za dva, pa za deset, dvadeset posto“, dodao je Djilas.

On je upitao šta je problem da se napravi dogovor za Srbiju i da svi budu deo organizacije koja će biti iznad stalne predizborne koalicije, a ispod unitarne stranke.

„Zašto je problem da se udružimo u svakom mestu u Srbiji i da formiramo Savez za Srbiju kako na državnom tako i na lokalnim nivoima? Da svako sačuva svoj identitet, ali da uz pomoć udruženja gradjana i pojedinaca koji će se priključiti ojačamo i dodjemo u situaciju da promenimo vlast. Ako je nekome važnije da mu stranka na lokalu ima dva posto više glasova nego da nam pridju Lokalni front u Kraljevu ili demonstranti u Požegi, njemu nije ni mesto u Savezu. Ja bih, kada bi nam prišli takvi ljudi, bio ponosan, a verujem da bi to osećanje imali i svi ostali“, naveo je bivši predsednik Demokratske stranke i kandidat na predsedničkim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.