U trendu

Djordjević: Srbija radi na uskladjivanju zakonodavstva o slobodi kretanja radnika sa standardima EU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da Srbija aktivno radi na uskladjivanju nacionalnog zakonodavstva koje se odnosi na slobodu kretanja radnika sa pravnim tekovinama EU i utvrdjivanju pravog načina za tranzicioni period koji je uslov za nove države članice.

Na konferenciji pod nazivom „Austrijska iskustva u vezi sa Uredbom 883 EU i Poglavlje 2 (sloboda kretanja radne snage u EU) u procesu pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji“, Djordjević je kazao da će iskustvo Austrije, sa kojom Srbija ima odličnu saradnju i kvalitetne partnerske odnose, biti od izuzetnog značaja i pomoći da se trenutni okvir politika u oblasti slobode kretanja radnika približi standardima EU.

„Srbija brine o zaštiti svojih državljana koji rade u inostranstvu, ali i gradjanima iz inostranstva koji su na privremenom radu u našoj zemlji“, kazao je Djordjević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Naveo je da Srbija primenjuje 28 Sporazuma o socijalnom osiguranju, da je u procesu i postupak ratifikacije Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Rusijom, kao i da su potpisana tri bilateralna sporazuma u oblasti zapošljavanja sa Belorusijom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Dodao je da je Ministarstvo za rad potpisalo dva memoranduma o saradnji sa Slovačkom i Madjarskom i da su u toku pregovori sa Rusijom, Državom Katar, kao i da je u planu početak pregovora sa Maltom.

Djordjević je zahvalio prethodnom ambasadoru Austrije Johanesu Ajgneru na zalaganju i pruženoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu u nadi da će se ta saradnja i podrška nastaviti i u budućnosti sa novopostavljenim ambasadorom Nikolasom Luterotijem.

(Beta)

Napišite komentar