U trendu

DS:Potrebne mere koje će sprečiti slučajeve nasilja

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tamara Tripić ocenila je ispred Centra za socijalni rad u Beogradu da juče „nisu stradali žena i dete već su ubijeni pred institucijom koja je odgovorna da predvidi ovakve scenarije, da iste predupredi i da pruži zaštitu onima kojima je ta zaštita potrebna“.
 
U saopštenju povodom dvostrukog ubistva u Rakovici Tripić je navela danas da je Srbija zemlja u kojoj policijski službenici većinu prijavljenog porodičnog nasilja koje je nekada praćeno i šamarima i davljenjem, definišu kao porodične nesuglasice, tužilaštvo pokreće postupak za svega 25 odsto prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, a sud u skoro 70 odsto slučajeva dosudjuje uslovnu osudu.

Podsetila je da je Srbija ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulsku konvenciju) koja uspostavlja nultu toleranciju države na nasilje u porodici.

„Zastrašujući nivo nasilja i nemara prema tom istom nasilju u našem društvu se najviše vidi kroz ovakve slučajeve, gde svakodnevna agresija, nemaština i nekompetentnost nadležnih sudare i proizvedu užasavajuće posledice“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da DS predlaže uvodjenje besplatne pravne pomoći, ukidanje mogućnosti oportuniteta za nasilnike u porodičnom nasilju, uspostavljanje evidencija, što je i obaveza zakona koji je stupio na snagu 1. juna i usaglašavanje mera rizika koje prate ili bi morali da prate i policija i tužilaštvo i sud i Centar za socijalni rad.

Kako se navodi potrebna je koordinacija u informacijama Centara za socijalni rad, policije, tužilaštva i sudstva, definisanje „kontrolisanih uslova“ u vezi sa vidjanjem dece, definisanje odnosa nasilnika sa svojom decom, kako i da li dete treba da provede neko vreme sa ocem koji je više puta osudjivan.

„Pozivamo na odgovornost sve odgovorne u lancu donošenja odluka kao i nadležne iz ove i prethodne vlade. Apelujemo na javnost da ustanemo zajedno protiv ovog nasilja i izborimo se za ove mere koje će sprečiti ovakve slučajeve u budućnosti“, navela je Tamara Tripić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.