U trendu

DSS ne dolazi na konsultacije zbog programskih razlika sa SNS

Konsultacije mandatara sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) o sastavu nove Vlade su bespredmetne zbog temeljnih programskih razloga i nećemo se odazvati pozivu, saopštila je danas predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Ona je, zahvalivši mandataru na pozivu, ponovila da delegacija te stranke neće otići na konsultacije jer su stavovi DSS o najvažnijim državnim, nacionalnim i ekonomskim pitanjima potpuno suprotni stavovima Srpske napredne stranke.

Rašković Ivić je u pismu mandataru dodala i da su stavovi DSS poptuno suprotni „stavovima sadašnje skupštinske većine i praksi vlada od 2012. godine“, prenela je DSS.

Kandidat za predsednika Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić danas će početi razgovore o formiranju nove vlade sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

U saopštenju SNS-a navodi se da će Vučić razgovarati sa predstavnicima izabranih izbornih lista o razvoju i napretku Srbije u budućnosti i predstaviti osnovne tačke programa nove Vlade Srbije.

Rašković Ivić je navela i da je za predstavljanje programa vlade pravo mesto skupština.

„Kada je u pitanju druga tema razgovora kandidovana sa Vaše strane, upoznavanje sa programom nove Vlade, jedino pravo mesto je Narodna skupština i sa nestrpljenjem očekujemo da ga izložite na sednici na kojoj će Vlada biti birana“, dodala je ona.

Predsednica DSS je u pismu kritikovala Vučića zbog stavova o ulasku te stranke u parlament i „osporavanja legalnosti mandata poslanika DSS“.

„Napominjem da ste u više navrata dali sebi slobodu da javno osporite legalnost mandata poslanika DSS, iznoseći tvrdnju da su „silom ugurani u Skupštinu“, čime Vi ujedno osporavate legalnost Skupštine kao institucije u celini“, navela je ona.

Dodala je i da je osporavanje legalnosti mandata poslanika DSS „samo još jedan, veoma ozbiljan“ razlog za odluku da poziv na razgovor sa mandatarom ne prihvate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.