U trendu

EU se podelila – zbog Rusije

Od 28 država članica Evropske unije, njih 11 nije proteralo ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom.

Jedna od država koje još to nisu uradile, Irska, najavila je da će ubrzo poduzeti mere „u znak solidarnosti sa našim najbližim susedom“.

Slovačka je istakla da će svoju odluku doneti nakon ruskog odgovora.

Belgija razmatra da li da protera nekog od ukupno 140 službenika Kremlja raspoređenih u misijama EU, NATO-a i Ambasadi Rusije u Briselu.

– Nećemo poduzimati nikakve mere – naveli su kancelar Sebastian Kurz i ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl u zajedničkoj izjavi.

Dodali su da je u interesu kako njihove države, tako i EU da postoje otvoreni kanali komunikacije prema Rusiji te da je Austrija neutralna država i „graditelj mostova između Istoka i Zapada“. Zapadni mediji ističu da je u vladi Austrije Slobodarska stranka (FPO), koja s partijom Vladimira Putina Jedinstvena Rusija ima i sporazum o saradnji.

Malta, koja je inkasirala milione evra od prodaje pasoša ruskim oligarsima, objavila je da neće proterivati ruske diplomate. Objasnili su da je razlog za to što u Moskvi imaju malu ambasadu i da bi ruske kontramere dovele do „faktičkog ukidanja diplomatskih odnosa s Moskvom“.

Bugarska, koja predsedava EU, sličnog je stava kao i Austrija. S obzirom na to da su na čelu Unije, zvaničnici u Sofiji naglasili su da ih ta pozicija obavezuje na neutralnost. Kao i Malta, istakli su punu solidarnost s Velikom Britanijom.

U Grčkoj, kao i Austriji, u vladi je krajnje desničarska stranka koja ima tesne odnose sa Rusijom, a zvaničnici su saopštili da „nikada neće sankcionisati članicu Saveta bezbednosti UN-a“. Dodali su i da bi voleli da vide više dokaza o incidentu u Londonu 4. marta.

Kipar, u čijim bankama su milijarde evra ruskih tajkuna, a zvanična Nikozija inkasira milione i milione evra od prodaje pasoša državljanima Rusije, samo ćuti.

Slovenija je objavila da je prerano da išta uradi o ovom pitanju. Zvanična Ljubljana ne krije da želi bolje odnose sa Moskvom i privlačenje ruskog kapitala. Dodaju i da, poput Grčke, žele da vide šta je to stvarno bilo u Londonu.

Zapadne države odlučile su da se solidarišu sa Velikom Britanijom zbog napada nervnim bojnim otrovom na Sergeja Skripala, dvostrukog agenta koji je prebegao u Veliku Britaniju. Zvanični London optužio je vlasti Vladimira Putina da stoje iza napada.

(Avaz)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.