U trendu

Izvori u Briselu: Vašington pomaže u dijalogu, cilj je sporazum pre majskih izbora za EP

Diplomatski zvaničnici u Briselu su predočili da “ne odgovara pravom stanju stvari” ocena  da je Amerika, uz odredjenu saglasnost Moskve, preuzela inicijativu i gurnula u stranu “neuspešnu EU” iz napora da se nadje rešenje za odnose Beograda i Prištine.

Izvori EU su to podvukli u odgovoru na molbu agencije Beta da ocene da li koraci američke administracije i poruke predsednika Donalda Trampa Beogradu i Prištini da sklope uzajamno prihvatljiv sporazum i potpišu ga u Vašingtonu, znače da su SAD preuzele u svoje ruke i, uz jasan pritisak na Prištinu, svoju diplomatsku moć stavile u funkciju postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo.

“Amerikanci su i dosad pružali delatnu podršku  Dijalogu Beograd-Priština i Vašington samo želi da pomogne da se izadje iz sadašnjeg zastoja i smatra da to može učiniti uplivom. pre svega na Prištinu”, rekli su diplomatski izvori EU.

Reč je i o tome, dodali su ovi izvori, da se učine svi napori da sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština bude postignut pre majskih izbora za Evropski parlament i složenog političkog postupka izbora nove Evropske komisije i, kako se očekuje,  novog čelnika Evropske službe za spoljne poslove.

Na vidiku su, kako je ukazano, i izbori u nekim članicama EU, a novom sastavu Evropskog parlamenta, pa i Evropske komisije se mogu naći ličnosti čije političke baze, kao i oni sami ne bi bili baš voljni da se založe za brži napredak Zapadnog Balkana ka članstvu u Uniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.