Joksimović i Fratini: Srbija zaslužuje da bude deo EU

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović izrazila je danas u razgovoru sa predsednikom Italijanskog društva za medjunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem očekivanje da će do kraja godine biti otvoreno još nekoliko poglavlja u pregovorima sa EU, prevashodno 6, 30 i 33.

Ta poglavlja u pregovorima sa EU odnose se na prava privrednih društava, ekonomske odnose sa inostranstvom i finansijske i budžetske odredbe, navedeno je u saopštenju.

Fratini je pohvalio jasno opredeljenje Vlade Srbije da bude konstruktivan partner Evropske unije.

On je dodao da je Srbija brojnim primerima do sada pokazala da zaslužuje da postane član EU, obećavši da će na sve načine pomoći njen evropski put.

Joksimović i Fratini su u Beogradu razgovarali o odnosu Srbije i EU, procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji, reforama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim pitanjima.

Ministarka evropskih integracija navela je da je Srbija u dosadašnjoj fazi pregovora sa Unijom otvorila 10 poglavlja, do kojih je dva privremeno zatvorila.

Jadranka Joksimović je ukazala da je uspostavljanje i obezbedjivanje stabilnosti u regionu, a koja je, kako je navela, uslov njegovog razvoja i napretka, jedan od prioriteta Srbije.

U saopštenju je navedeno da ministarka evropskih integracija Srbije i predsednik Italijanskog društva za medjunarodnu organizaciju smatraju da bi i EU, podržavajući stav Srbije, jasno trebalo da poruči da je stabilnost regiona značajna i za njega, ali i za Evropsku uniju.Fratini je ocenio da su reforme koje se u Srbiji sprovode dale konkretne rezultate, da su u funkciji razvoja privrede – pre svega kroz nove investicije i stabilan makroekonomski ambijent.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike