U trendu

Joksimović i Mikser: Konstruktivan pristup za stabilnost regiona

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser ocenili su danas da je neophodno da Evropske unija pošalje jasnu poruku koliko je konstruktivan pristup značajan za stabilnost regiona.

Kako je saopšteno, Joksimović je ocenila da dosadašnje aktivnosti u procesu evrointegracija potvrdjuju postojanje solidne dinamike na putu ka punopravnom članstvu u EU i objasnila da je članstvo u EU strateški interes Srbije, te da će reforme doprineti razvoju zemlje.

Ministar inostranih poslova Estonije, države koja u julu preuzima šestomesečno predsedavanje EU, ocenio je da je Srbija u kontekstu evropskih integracija na dobrom putu, a napomenuo je da Talin snažno podržava jasnu želju i volju Beograda da postane deo EU, u skladu sa ispunjavanjem standarda.

Mikser je istakao da je Estonija jedna od država koja je članstvo u EU iskoristila za veliki napredak i ekonomski razvoj i pohvalio rezultate Srbije u dosadašnjem procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na reforme koje se u svim segmentima društva sprovode.

Joksimović je potvrdila da će Srbija u skladu sa obavezama do pristupanja EU nastaviti da uskladjuje sopstvenu spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a dodala je da Srbija u mnogim segmentima, kroz učešće u vojnim i civilnim misijama, značajno doprinosi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.