U trendu

Kif: Srbiji želim energije i hrabrosti u suočavanju s brojnim izazovima

Odlazeći britanski ambasador u Beogradu Denis Kif poželeo je danas Srbiji da ima dovoljno energije i hrabrosti u suočavanju s brojnim izazovima, medju kojima je izdvojio rad parlamenta, reformu pravosudja i oblast medija.

„Srbija se suočava s mnogim izazovima, želim vam energiju potrebnu za razvoj ekonomije, društva, političkog sistema i za ulazak u Evropsku uniju“, rekao je Kif u Beogradu na proslavi 93. rodjendana britanske kraljice Elizabete Druge.

U rezidenciji britanskog ambasadora, Domu Elsi Inglis, Kif je Srbiji poželeo i hrabrost „u suočavanju s prošlošću i izgradnji dobre budućnosti“.

Ukazao je na izuzetan značaj saradnje sa svima koji su doprineli produbljivanju odnosa Srbije i Velike Britanije.

Prijemu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević, lideri Narodne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vuk Jeremić i Nenad Čanak, predstavnici diplomatskog kora, civilnog sektora, medija, Vojske Srbije i druge zvanice.

Ovogodišnja beogradska proslava rodjendana Elizabete Druge, oproštajna za ambasadora Kifa, protekla je u znaku 80-ih godina prošlog veka, perioda bogatih kulturnih, sportskih, naučnih i drugih veza Velike Britanije i Jugoslavije.

Na ceremoniji je prikazana izložba ekskluzivnog arhivskog materijala koji ilustruje veze dve države u tom periodu, koju je pripremio Studentski kulturni centar Novi Sad.

Promovisana je i britanska muzika, nastupom benda Medžik buš (Magic bush).

Elizabeta Druga je rodjena 21. aprila, ali se centralna zvanična proslava njenog rodjendana organizuje prve, druge ili treće subote u junu. Ove godine je centralna proslava zvaničnog rodjendana održana 8. juna u Londonu, tradicionalnom Paradom šarenih uniformi (Trooping of the colour).

Tradicija zvanične proslave rodjendana britanskog suverena ustanovljena je iz praktičnih razloga, pošto su se monarsi rodjeni u zimskim mesecima često suočavali s problemima zbog hladnog i kišovitog vremena pri organizaciji parada i drugih dogadjaja na otvorenom prostoru.

Kralj Edvard Sedmi (1841-1910), rodjen 9. novembra, bio je prvi britanski suveren koji je tokom vladavine pomerao zvanično obeležavanje rodjendana za maj ili jun. Otkako je 1952. godine preuzela britansku krunu, Elizabeta Druga je nastavila tradiciju proslave zvaničnog rodjendana u junu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike