U trendu

Komersant: Beograd računa na usaglašavanje pozicije sa Moskvom oko Kosova

Beograd računa da će usaglasiti poziciju oko Kosova sa Moskvom, piše današnji moskovski dnevnik u tekstu posvećenom poseti ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Rusiji.

List navodi da će tokom današnjeg razgovora Dačića i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova glavna tema razgovora biti Kosovo, jer do kraja aprila treba da se razjasni sudbina dijaloga izmedju Beograda i Prištine.

„U tim uslovima Srbija namerava da dobije podršku ili makar razumevanje Moskve za svoju poziciju u tom dijalogu“, navodi list.

To će, kako piše dnevnik, ojačati poziciju Srbije u završnoj etapi pregovora.

Komersant ocenjuje da, iako Rusija ni ne učestvuje u pregovorima o Kosovu, „čak i njena simbolička podrška za Beograd je važna, uzimajući u obzir da konačno rešenje za Kosovo treba da bude odobreno u Savetu bezbednosti UN.

„Mada u Beogradu stalno zahvaljuju Moskvi za podršku u rešavanju kosovskog problema, prilazi dve zemlje se po tom pitanju ne podudaraju. (Predsednik Srbije) Aleksandar Vučić gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa. U Moskvi smatraju da će to faktički značiti priznanje Kosova od strane Beograda“, piše Komersant.

List dodaje da se u Moskvi kritički odnose i prema sporazumu izmedju Srbije i Kosova, koje podržava EU, podozrevajući da će ih pretvoriti malte ne u protektorate NATO.

List podseća da se pre nekoliko dana Vučić „obrušio sa oštrom kritikom“ na Sputnjik zbog izveštavanja sa protesta u Beogradu.

Ipak, uoči odlučujuće etape pregovora i predsednik Srbije i šef diplomatije nemaju ništa protiv da dobiju podršku Moskve. Čak ako to i ne pomogne Beogradu da dobije pogodnije varijante za rešavanje, gradjanima može da se objavi da je usaglašeno s Moskvom, zaključuje Komersant.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike