najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mogerini: Vučić i Mustafa posvećeni primeni sporazuma

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa večeras su otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciju u dijalogu Beograda i Prištine i tom prilikom ponovili svoju posvećenost primeni svih postignutih sporazuma, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

“Dvojica premijera su imali otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno u vezi s primenom sporazuma postignutih 25. avgusta. Obe strane su ponovile svoju posvećenosti primeni svih ranijih dogovora”, navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU.

Mogerini je, dodaje se u saopštenju, bila domaćin neformalne večere kojoj su prisustvovali Vučić i Mustafa, u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

U poslednjoj rundi dijaloga 25. avgusta premijeri Kosova i Srbije postigli su četiri sporazuma, o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru.

Neposredno pre početka sastanka Mogerini je novinarima izjavila da će biti reči o dosadašnjem napretku u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budućim koracima u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je, takođe, prisustvovao sastanku, izjavio je posle sastanka da je runda dijaloga Beograd-Priština bila krajnje teška i dodao da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije s EU.

Dačić je kazao da je u razgovorima s Mogerini i Mustafom jedino pozitivno to što je potvrđeno s obe strane da će se sve dogovoreno sprovesti. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike