U trendu

Na Kosovu i Metohiji nestalo 1.654 osoba

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da se 1.654 osobe sa teritorije Kosova i Metohije vode kao nestale i da među njima ima 533 Srba i drugih nealbanaca.

Odalović je na tribini Udruženja porodica kosmetskih stradalnika „Tužno podsećanje na nevino stradale Istočane juna 1999. godine“ održanoj u Beogradu, kazao da se najveći broj otmica i ubistava Srba i drugih nealbanaca iz opštine Istok desio pod mandatom misija UNMIK i Kfor.

„Samo troje Istočana nestalo je pre dolaska međunarodnih misija, koje su, istraživajući mesta zločina tokom 1999. i 2000. godine, pokazale dvostruke aršine i potpunu nezainteresovanost za srpske žrtve. Počinioci zločina u kojima je stradalo više od 50 Srba i drugih nealbanaca nisu bili teroristi OVK, već zveri koji su imali samo jedan motiv, da satru sve što je srpsko. Oni danas verovatno veruju da ih pravda neće sustići, dok mi od Specijalnog suda za zločine OVK, koji treba da bude formiran, očekujemo da utvrdi individualnu, ali i komandnu odgovornost za zločine počinjene u takozvanoj operativnoj zoni Dukađini (Metohija)“, kazao je Odalović.

Kako je naveo, bez procesuiranja zločinaca iz redova OVK doći će do situacije u kojoj će „na njihovim delima stasavati generacije Albanaca koje će biti još brutalnije“.

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović ocenila je da je „čudno“ što se najveći broj zločina nad Srbima u opštini Istok dogodio „dok su UNMIK i KFOR imali mandat da štite sve stanovnike Kosova i Metohije“.

„Umesto da štite Srbe, oni su svesno uništavali dokaze o zločinima nad njima, koji su vršeni pod komandom Nasera Šatrija iz operativne zone Dukađini. Mi danas očekujemo da će Specijalni sud za zločine OVK privesti pravdi sve zločince a od države Srbije zahtevamo energičnu diplomatsko-političku aktivnost na rasvetljavanju svih zločina“, kazala je Šćepanović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike