U trendu

Neprimereno: Ambasador Skot ponovo prekršio pravila diplomatije

Kao i u većini slučajeva kada bi američki ambasador Kajl Skot preÅ¡ao zamiÅ¡ljenu liniju diplomatskih obzira prema Srbiji ili kada bi svojim rečima povredio osećanja dobrog dela ovdaÅ¡njih građana i ovoga puta su usledila reagovanja, kako zvaničnika tako i javnosti, piÅ¡e „Politika“.

„Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije. Srpski narod nikada nije pogreÅ¡io u izboru“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prvi reagovao na izjavu Skota da je „Srbija na pogreÅ¡noj strani istorije po pitanju Venecuele„.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenivÅ¡i da je izjava ambasadora neprimerana i da predstavlja „klasičan primer kako velika sila razgovara sa ostalima“.

„To nije primeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Nemačka, ni Rusija, ni Kina određivati spoljnu politiku“, rekao je Dačić.

Kako navodi „Politika“, njegova ekscelencija je baÅ¡ pogodila osetljivu tačku i velikog broja građana Srbije Å¡to pokazuju komentari na portalima i druÅ¡tvenim mreÅŸama.

„U ovom slučaju američki ambasador je napravio dve paralelne greÅ¡ke. Jedna je Å¡to se izrazio na taj način u zemlji domaćinu, tretirajući je kao zemlju koja nije u stanju da nađe pravo mesto u istoriji. To nije posao jednog diplomate ni ambasadora“, ocenio je nekadaÅ¡nji Å¡ef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

On kaşe da se postavlja i drugo pitanje po kojem osnovu Skot u ime svoje zemlje smatra da mešanje u unutrašnje stvari jedne drşave članice UN i smenjivanje njenog legalno izabranog predsednika i zamenjivanje novim, koji još nije izabran, praksa koju istorija treba da valorizuje i potvrdi.

„Na čijoj je strani istorija. Siguno nije na strani onih koji ne poÅ¡tuju odrebe Povelje UN o suverenitetu drÅŸava i nemeÅ¡anju. Na kraju i OEBS u svojoj ZavrÅ¡noj deklaraciji izričito zabranjuje svaku vrstu meÅ¡anja u unutraÅ¡nje poslove drugih drÅŸava“, ukazuje Jovanović.

On dodaje i da u konkretnom slučaju nije ukusno da velika sila zemlju domaćina svrstava na pogrešnu stranu istorije.

Prema njegovim rečima, to je mozda zbog toga sto se američki diplomatski predstavnici nekad osećaju opijenim zbog moći svojih zemalja pa ne vode računa o rečima koje upotrebljavaju ili je to, kako kaÅŸe, namerno sračunato da bi se izvrÅ¡io dodatni pritisak na Srbiju zbog Kosova.

Politika podseća da su i ovoga puta reakcije sliče onima s početka meseca kada je na jednoj domaćoj televiziji Skot govorio o tome kako su mape Srbije koje kupuje u Americi drugačije od onih u Srbiji kao i da „mora da se zna linija gde je Srbija, a gde je Kosovo“.

Ali u vrhu popisa izjava ambasadora Skota koje su izavale odijum u domaćoj javnosti i među zvaničnicima Srbije, a koje odudaraju od standardne diplomatske prakse, sigurno je ona iz oktobra prošle godine koju je i premijerka Ana Brnabić nazvala skandaloznom.

Tada je on usred Vlade Srbije na konferenciji za novinare sa ministarkom Zoranom Mihajlović „podučio“ novinare da vlada Kosova „nije takozvana“, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji, podseća list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)