U trendu

Nikolić i kineski zvaničnik razgovarali o unapredjenju saradnje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i zamenik generalnog sekretara vlade kineske provincije Šansi Džang Sjaoning konstatovali su danas u Beogradu da dve zemlje povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Nikolić je ocenio da je prijateljstvo kineskog predsednika Si Djinpinga prema Srbiji i njemu lično otvorilo novo poglavlje u odnosima dve zemlje, dodajući da će nastaviti da se zalaže da se svi državni dogovori sprovedu do kraja, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Prema njegovim rečima, predstojeći sajam u kineskom gradu Šijanu biti izvanredna prilika da se Srbija predstavi u najboljem svetlu.

On je pružio uveravanja da je Srbija dobra destinacija za kineska ulaganja i da postoje brojne prednosti za ulaganje u proizvodnju.

„Mi sa zadovoljstvom očekujemo ulaganja privrednika provincije Šansi u proizvodnju u Srbiji, od prehrambene industrije do IT tehnologija, kao i namenske industrije i turizma“, kazao je Nikolić.

Ocenio je da je dosadašnja saradnja u svim oblastima izuzetna, navodeći da je najbolji primer dobre investicije Železara Smederevo koja je sada u vlasništvu kineskog invesitora.

Proizvodnja u Železari Smederevo je dostigla projektovani maksimum, a Kina je veliki potrošač proizvoda od čelika, što je znak da zemlja napreduje, kazao je Nikolić.

Džang Sjaoning konstatovao je da je zahvaljujući Nikolićevim naporima Srbija postigla izvanredan rezultat.

„Srbija će imati priliku da se predstavi na sajmu ‘Put svile’ u gradu Šijanu i da pored svoje istorije, kulture i tradicije predstavi i svoje razvojne projekte“, naveo je Džang.

Kineski zvaničnik rekao je da predstoji rad na konkretnom planu za Srbiju i posebno za Kragujevac, s kojim je Šijan uspostavio strateško partnerstvo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.