najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić objasnio zašto nije potpisao ukaz

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić vratio je Skupštini Zakon o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srbije, jer je “u suprotnosti sa Ustavom” zato što  predviđa da pravo na kupovinu državne imovine imaju samo njihovi zakupci, saopštio je kabinet predsednika Srbije.
“Donošenjem Zakona bio bi povređen Ustav, koji u članu 84 predviđa da svi imaju jednak položaj na tržištu. Zakon ne uređuje na odgovarajući način prodaju određenih nepokretnosti i zato što je u javnosti pre više od godinu dana bilo poznato da je u pripremi i da treba uzimati u zakup određenu državnu imovinu, onu koja je sada predmet prodaje”, navodi se u obrazloženju odluke predsednika Srbije.

U obrazloženju, predsednik je naveo da Zakon o javnoj svojini predviđa da “odredbe posebnih zakona kojima se uređuje režim stvari u javnoj svojini ne mogu biti u suprotnosti sa ovim zakonom”.

Odredbe Zakona o javnoj svojini i sada ovlašćuju Vladu da odluči o pribavljanju i raspolaganju državnom imovinom, a to je prema članu 26. i otuđenje, navodi se u saopštenju.

Odredbe Zakona o javnoj svojini ovlašćuju Vladu da odluči o pribavljanju i raspolaganju na nepokretnim stvarima, kao i uslove za pribavljanje i otuđenje nepokretnosti. Tim zakonom je predviđeno javno nadmetanje, a u posebnim uslovima, koji moraju da budu obrazloženi Aktom o ovakvom raspolaganju, stvari se mogu pribaviti ili otuđiti i neposrednom pogodbom, navodi se u obrazloženju predsednika Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike