U trendu

Patrijarh u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe na slogu, jedinstvo i istrajnost

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej danas je u porti Hrama sveti Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe na slogu, jedinstvo i istrajnost i da ostanu na Kosovu i Metohiji, jer je, kako je rekao,  to srpska zemlja koja ne može biti tudja.

Patrijarh je pred velikim brojem gradjana kazao da oni moraju doneti „sudbonosnu odluku“ da ostanu gde su i da to nije odluka pojedinca, već srpskog naroda.

„Nismo mi upali na ovu zemlju ili je oteli od nekoga, već nam je ovu zemlju Bog darovao i zato ono što nam je gospod darovao moramo da čuvamo i duhovno i moralno uvećamo i takvo ostavimo u nasledje onima koji dolaze posle nas“, naveo je.

On je pozvao Srbe da budu jedinstveni i da ostanu na Kosovu i Metohiji, uprkos predlozima o podeli ili nekom kompromisnom rešenju.

„To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko“, ocenio je Irinej. „Mi smo za kompromis, ali onakav po kome će KiM ostati u Srbiji jer srpska zemlja ne može biti tudja, već srpska“, dodao je.

Poglavar SPC je rekao i da je „ono što se pokloni za sva vremena izgubljeno“,  da se „za sve okupacije nadje rešenje“ i da je to stav Srpske pravoslavne crkve od kojeg se neće odustati.

„Na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, borićemo se i ubedjivati one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje“, rekao je Irinej.

On je kazao i da se raduje jer se uverio da Kosovo nije prazno, da u njemu ima Srba, a da ga je posebno obradovalo što se veliki broj dece radja.

Medju okupljenima ispred Hrama svetog Dimitrija bili su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Tokom posete Kosovu patrijarh Irinej je posetio i rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obratio se studentima koji su došli da ga dočekaju a potom i ručao sa njima u studentskoj menzi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike