najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Prosečan član vlade je ekonomista iz Beograda, orijentisan ka centru

Prosečan ministar Vlade Srbije u periodu od 2001. do 2016. godine je 48-godišnji muškarac iz Beograda, po struci ekonomista i orijentisan ka centru li desno od centra odnosu na politički spektar, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Prema navodima tog instituta, analiza profila članova vlade izvršena je na osnovu pet kategorija, medju kojima su polna i starosna struktura, mesto rodjenja, obrazovna struktura i pozicioniranje na političkom spektrumu odnosno članstvo u političkoj partiji.

Najviše doktora nauka, njih 13, imala je rekonstruisana vlada iz 2002. godine na čijem je čelu bio Zoran Djindjić, jednog manje imale su vlada Zorana Živkovića i druga vlada Vojislava Koštunice, dok je najmanji broj doktora nauka u redovima ministara imala vlada na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

Polazeći od kriterijuma članstva u političkim partijama, istraživanje je pokazalo da je od 27 članova vlade premijera Mirka Cvetkovića, njih 17 bilo orijentisano ka centru ili levo od centra, dok je najviše ministara iz desno orijentisanih stranaka, 17 od ukupno 19 članova, imala vlada Vojislava Koštunice 2004. godine.

Analiza je pokazala i da je najviše žena bilo u vladi premijera Ivice Dačića, u kojoj su od 19 ministara, njih pet bile žene, sledi vlada Aleksandra Vučića sa četiri žene od 19 ministara, dok je najmanje žena imala vlada koju je predvodio Zoran Djindjić i u kojoj su pre rekonstrukcije, žene vodile dva od ukupno 22 resora.

Najmladji saziv imale su druga vlada Vojislava Koštunice i vlada iz 2014. godine, čiji je prosečan član imao 45 godina, dok je najstariji sastav imala vlada Ivice Dačića iz 2012. godine sa prosekom od 54 godine.

Kada je u pitanju regionalna rasprostranjenost, istraživanje je pokazalo da je do 2011. godine najveći broj ministara dolazio iz Beograda, da bi u rekonstruisanoj vladi premijera Ivice Dačića iz 2013. godine, više od 50 odsto resora vodili ministri koji nisu rodjeni u glavnom gradu.

Po tri člana vlade dali su Novi Sad, Niš i Šabac, po dva ministra došla su u vladu iz Kruševca, Sombora i Trstenika, dok Kragujevac nikada nije imao člana vlade.

Komentarišući rezultate istraživanja, Institut za evropske poslove pozvao je mandatara za sastav vlade Aleksandra Vučića i narodne poslanike da prilikom izbora buduće vlade obrate pažnju na ravnopravnost polova, učešće mladih u radu vlade, regionalnu raspodeljenost, obrazovnu strukturu i politički pedigre onih koji ulaze u njen sastav.

Ta organizacija je ocenila i da bi članovi buduće Vlade Srbije morali da stave javnosti na uvid svoje diplome.

Istraživanje o profilu članova Vlade Srbije sprovedeno je tokom maja i juna 2016. godine na osnovu javno dostupnih izvora medju kojima su i odluke o izboru predsednika, potpredsednika i ministara Vlade Srbije, koje donosi Narodna skupština.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike