U trendu

RCC domaćin četvrtog koordinacionog sastanka donatora za Zapadni Balkan

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović otvorio je danas u Briselu četvrti godišnji koordinacioni sastanak donatora za Zapadni Balkan i naveo da je cilj okupljanja da se komunikacija u oblasti donatorske koordinacije u regionu podigne na viši nivo, saopštio je RCC.

„Ekonomije Zapadnog Balkana su u potpunosti posvećene sprovodjenju strategije Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020) i pratećeg višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor koji obuhvataju značajne reforme, prilagodjavanja i uskladjivanja. (…) Ovaj sastanak stoga korisnicima i donatorima pruža odličnu priliku da razmene informacije o stvarnim potrebama, nedostacima i mogućnostima radi uspešnog obavljanja započetih zadataka“, izjavio je Svilanović na otvaranju sastanka.   

Šef Odseka za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kolin Vulf rekao je da je za postizanje željenih ciljeva važan zajednički rad.  

„Treba iskoristiti zamah koji je za Zapadni Balkan stvoren najnovijom strategijom Evropske unije o perspektivama proširenja na Zapadni Balkan. Region treba da pokaže da može raditi zajednički i ostvariti značajne rezultate. Evropska unija će pružiti pomoć u tom procesu“, rekao je Vulf i dodao da će donatori koji su se okupili na sastanku moći da procene mogućnosti da se i sami priključe.

U saopštenju se navodi da će tokom sastanka učesnici biti upoznati sa potrebama i nedostacima u pripremi politika i reformi, na polju tehničke pomoći, izgradnje kapaciteta kao i sa potrebama za ulaganjima u cilju sprovodjenja višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u svakoj ekonomiji, kao i na regionalnom nivou.

Na sastanku učestvuju zainteresovane strane, glavne donatorske organizacije, donatori, medjunarodne finansijske institucije i organizacije, regionalne inicijative i drugi.

Cilj godišnjeg koordinacionog sastanka donatora na Zapadnom Balkanu je da se utvrde i koordiniraju donatorske aktivnosti u ovom regionu i da se na taj način pomogne u ostvarivanju bolje uskladjenosti izmedju razvojnih prioriteta vlasti iz regiona i područja delovanja donatora, piše u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike