U trendu

Saradnja nordijskih zemalja uzor za region Balkana

Iskustvo saradnje nordijskih država može da pomogne regionalnu stabilnost na Balkanu što je i osnova modernizacije Srbije i susednih zemalja, izjavio je danas potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marjanović.

„Želimo da na osnovu njihovih iskustava učinimo region Zapadnog Balkana atraktivnijim za investicije i bolji za život gradjana“, kazao je on novinarima posle konferencija „Regionalna saradnja – nordijska iskustva“ u Skupštini Srbije.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da su nordijske zemlje, i pored mnogih medjusobnih razlika, uspele da uspostave dobru saradnju i naprave uniju, jer, kako je rekao, u većini nordijskih zemalja se, kao i u većem delu Balkana, govore „različite verzije jednog jezika“.

„Kako bi ste što bolje saradjivali u regionu ključne su tri stvari: potrebno je da izgradite poverenje, budete okrenuti budućnosti, i nadjete praktična i pragmatična rešenja koja će svima biti od koristi“, naglasio je Bjornstad.Sekretar Nordijskog saveta ministara, koji okuplja Dansku, Finsku, Island, Norvešku, Švedsku uz Grenland, Farska i Olandska ostrva, Dagfin Hejboten istakao je da samo zajedništvo može da donese dodatnu vrednost u svim oblastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.