U trendu

Šarović: Zbog kampera podnosimo krivičnu prijavu, a Vesiću sutra donosimo 'ekološku …

Predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“ Nemanja Šarović izjavio je danas da će taj pokret, povodom korišćenja iznajmljenog kampera u vidu poklona, podneti prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije protiv zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Šarović je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada rekao da će „insistirati na tome da se hitno reaguje jer se radi o slučaju korupcije koji traje, i koji će trajati nekoliko meseci“.

On je najavio da će sutra u 10.00 sati ispred Skupštine grada pripadnici tog pokreta doneti „ekološku kancelariju“, koju, kako je naveo, u skladu sa zakonom za sprečavanje korupcije može da koristi zamenik gradonačelnika.

„Uobičajeno je da se akteri korupcije trude da je prikriju. Medjutim režim Aleksandra Vučića je specifičan i po tome što oni vrlo rado piju vina od po nekoliko hiljada evra, plaćaju večere od po nekoliko hiljada evra, nose izuzetno skupa odela, letuju, zimuju po najskupljim mondemskim destinacijama, i prktično se ne trude da sakriju da žive život filmskih zvezda, a istovremeno nemaju prihode, barem ne u skladu sa zakonom, koji bi to mogli da opravdaju“, rekao je Šarović.

Šarović je rekao da je jedan od takvih slučajeva korupcije i pokretna kancelarija Gorana Vesića, koju on koristi treći mesec, a na osnovu izjava u medijima „predstavljena je kao poklon“ od njegovog prijatelja Nemanje Aleksića, advokata iz Novog Sada „za koga kažu da zastupa mnoga javna preduzeća i čelnike Srpske napredne stranke“.

„On kaže da ima pravo da ide na posao kako hoće i čime hoće ali Zakon o sprečavanju korupcije kaže da javni funkcioner može primiti protokolarni poklon, koji se prima od stranih državnika i organizacija, a to ovde nije slučaj, i može primiti prigodan poklon. Ali kamper ni u kom slučaju ne može biti prigodan poklon, niti je dat u prilici u kojoj se razmenjuju pokloni“, kazao je Šarović.

Dodao je da je pokret na čijem je čelu stupio u kontakt sa firmom iz Rume od koje je kamper iznajmljen, i da je po cenovniku za konkretno vozilo koje koristi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rečeno da iznajmljivanje po danu košta od 11.280 do 16.200 dnevno.

„Kada se sabere od 16. septembra do 15. decembra, ukupan iznos najma je 1.235.960 dinara. Ukupan iznos što je Nemanja Aleksić morao da da je 10.519 evra. U kojoj državi je dozvoljeno da javni funkcioneri primaju ovakve skupocene poklone ne znam, ali u Srbiji nije“, rekao je Šarović.

Prema njegovim rečima vrednost poklona koji javni funkcioner može primiti i zadržati u Srbiji je ograničena na deset odsto prosečne plate, koja iznosi 550 evra, što znači da ovaj poklon „191 put prevazilazi maksimalnu zakonom dozvoljenu vrednost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.