U trendu

„Skot ima zadatak da Srbiju usmeri u pravcu američkih interesa“

Nedavna poseta delegacije Venecuele Srbiji na čelu sa zamenikom ministra spoljnih poslova, koji je imao susrete sa srpskim zvaničnicima, bio je glavni povod za reakciju američkog ambasadora Kajla Skota, a način kojim je nastupio je mešanje u unutrašnje poslove Srbije, ocenio je danas diplomata Zoran Milivojević.

Prema njegovim rečima, Skot kao akreditovani ambasador ima zadatak da Srbiju usmeri u pravcu američkih interesa, te je njegova poruka da je „Srbija na pogrešnoj strani istorije po pitanju Venecuele“ bio i signal da se, kaže, Srbija opredeli ili za Zapad i NATO ili za Kinu i Rusiju.

„Američki ambasador smatra da treba da nas prevede u grupu zemlja koja ne priznaje aktuelnu vlast u Venecueli, jer što više zemalja prizna novog predsednika, znači legalizaciju tog režima. Mi polazimo od principijelnog stava da je to unutrašnja stvar Venecuele i poštujemo izabranog predsednika i režim koji je do sada bio“, rekao je Milivojević za TV Prva.

Kaže da se od Srbije već duže vreme traži da uskladi spoljnu politiku sa zapadnim interesima na ovim prostorima, a pre svega prema Rusiji, uvođenju sankcija toj zemlji i prema njenom uticaju na ovim prostorima.

„Nedavna poseta (predsednika Rusije Vladimira) Putina i pismo koje je Vučić juče uputio Putinu, gde jasno govori o strateškom partnerstvu i vojnoj saradnji, ne odgovara zapadnim interesima i ne odgovara proširenju NATO-a“, ukazao je Milivojević.

Podela sveta oko Venecuele, objašnjava Milivojević, usledila je jer SAD ne mogu da prihvate da više nisu najmoćnije u svetu i da o svemu odlučuju, već da postoji merenje odnosa snaga SAD-Rusija-Kina.

„Izjave svetskih zvaničnika su u pravcu da imate utisak da bi se velike sile radije tukle i ratovale nego pregovarale o miru, a mi mali smo uvek objekat, kao što je sad slučaj s Venecuelom“, rekao je Milivojević.

Kolumnista „Novog magazina“ Momčilo Pantelić kaže da podeljeni svet oko unutar podeljene Venecuele, čini s jedne strane Zapad, a s druge Istok.

„I to Istok koji brani postojeći sistem, a Zapad koji bi da promeni“, zaključio je Pantelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)