U trendu

Skupština Srbije danas nastavlja sednicu raspravom o amandmanima

Skupština Srbije nastaviće danas plenarnu sednicu razmatranjem amandmana na predložene izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i na Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Na dnevnom redu sednice koja je počela 6. decembra, nalaze se predlozi 31 zakona na koje je podneto više od 2.300 amandmana.

Poslanici su juče završili raspravu o amandmanima na predloge četiri zakona – o dopuni Zakona o budžetu za 2017. godinu i izmenama finansijskih planova za 2017. Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, i počeli raspravu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

U raspravi o amandmanima na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu poslanici opozicije su najviše zamerili što sve penzije nisu vraćene na iznos od pre 2014. godine kada su umanjene u sklopu mera fiskalne konsolidacije.

Tim zakonom je predvidjeno povećanje plata u javnom sektoru od pet do 10 odsto i penzija od pet odsto. Posle te povišice, manja primanja nego 2014. godine imaće penzioneri koji imaju najveće penzije, jer su njima najviše i umanjene penzije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.