U trendu

Skupština usvojila Zakon o jakim alkoholnim pićima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o jakim alkoholnim pićima, koji predviđa jednostavniju i jeftiniju prozivodnju rakije, kao i liberalizaciju uslova za proizvodnju jakih alkoholnih pića.

Zakon pod jakim alkoholnim pićima podrazumeva pića sa maksimalnom jačinom od 15 odsto alkohola i njim se uređuje njihova proizvodnja, geografska oznaka, kvalitet, opis, predstavljanje, deklarisanje.

Pre donošenja ovog zakona, fizička lica nisu mogla legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije, a sada malim proizvođačima omogućava da legalno prodaju rakiju ukoliko su registrovani.

Prema podacima iz Registra proizvodjača rakija i drugih alkoholnih pića, u Srbiji ima 400 proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića čija ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko 12 miliona litara.

Poslanici su potvrdili i Okvirni sporazum o slivu reke Save, koji reguliše saradnju Srbije,Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije na uspostavljanju međunarodnog režima plovidbe, održivog upravljanja vodama, zaštite od štetnog uticaja voda, vodnog režima i vodenih ekosistema na slivu te reke.

Poslanici su usvojili predlog Visokog saveta sudstva i potvrdili izbor 12 sudija u Osnovnom sudu u Novom Sadu i po dvoje sudija osnovnih sudova u Bačkoj Palanci i Vrbasu.

Izabrali su i Ljiljanu Radivojević za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju, Jasminu Petrović za predsednika osnovnog suda u Pančevu i Stanka Simovića za predsednika Višeg suda u Pančevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.