najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SNS najpopularniji, DS i SPS izjednačeni

Srpska napredna Stranka (SNS) ima najveću podršku birača u Srbiji, a za njom slede Demokratska stranka (DS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), koje su skoro izjednačene, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao (NSPM).

Istraživanje je sprovedeno od 18. do 26. juna telefonskom anketom, na reprezentativnom uzorku od 1.100 gradjana Srbije bez Kosova.

Na parlamentarne izbore izašlo bi 59,7 odsto birača. Od onih koji bi izašli na izbore 43,2 odsto reklo je da još nema stav za koga bi glasalo, pokazalo je istraživanje. Za SNS bi glasalo 25,6 odsto, za DS 6,2 odsto i za SPS 6,1 odsto birača.

Ako bi se glasovi neodlučnih proporcionalno raspodelili, istraživanje pokazuje da bi SNS dobio 45 odsto, DS 10,9 odsto, a SPS 10,7 odsto glasova. Cenzus ne bi prešla više nijedna stranka, a blizu tog praga sa 4,5 odsto bio bi Pokret Dveri.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u EU, pozitivan odgovor dala su 44,4 odsto ispitanika, dok je 37,5 odsto reklo da ne podržava ulazak Srbije u Uniju.

Na pitanje da li bi trebalo priznati nezavisnost Kosova, ukoliko bi to bio uslov za ulazak u EU, 70,8 odsto ispitanih reklo je da to ne bi trebalo prihvatiti, dok je 14,6 odsto reklo da bi takav eventualni uslov trebalo prihvatiti.

Ulasku Srbije u NATO protivi se 73 odsto ispitanika, a podršku eventualnom savezu Srbije sa Rusijom dalo je oko 61,2 odsto anketiranih.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike