najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija može da postane dobar djak na Balkanu

Predsednica Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske Danijel Oroa izjavila je danas da je Srbija uložila mnogo napora kako bi zadovoljila kriterijume za ulazak u Evropsku uniju.

“Srbija može da postane dobar djak na Balkanu i da nastavi da napreduje na svom evropskim putu”, rekla je Oroa novinarima u ambasadi Francuske u Beogradu.

Francuska poslanica je navela da želi da razjasni dve dvosmislenosti o kojima se često govori kada je proces evropskih integracija Srbije u pitanju.

“Pregovaranje Srbije sa EU nema nikakve veze i ne znači pristupanje NATO, to su dva odvojena procesa”, rekla je Oroa.

Prema njenim rečima, priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU.

“Vi pregovarate sa Prištinom zato što svi želimo da Srbija postane konstruktor mira na Balkanu. Moramo imati u vidu da deo država članica EU nije priznao nezavisnost Kosova”, izjavila je Oroa.

Ona je rekla da su članovi francuske delegacije razmenili mišljenja sa srpskim zvaničnicima o formiranju Zajednice srpskih opština koja može da unapredi život srpske zajednice na KiM.

Predsednica francuskog Odbora za evropske poslove osvrnula se i na aktuelnu izbegličku krizu. Ona je navela da je Srbija bila lojalna EU kao zemlja tranzita, kao i da je neophodno pronaći zajedničko evropsko rešenje za migrantsku krizu.

Govoreći o uskladjivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU i odbijanju Beograda da uvede sankcije Rusiji, Oroa je izjavila da treba imati u vidu da Srbija još nije postala punopravna članica Unije.

“Razumemo tradicionalno dobre odnose vaše dve zemlje, razumemo zašto Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako bismo više voleli da jeste. Odnos Rusije i Srbije trenutno ne utiče previše na evropski put vaše zemlje”, rekla je ona.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izjavila je da se nada da će Srbija u dogledno vreme uskladiti spoljnu politiku sa politikom EU.

“Razumemo tradicionalno dobre odnose Rusije i Srbije, ne treba praviti preveliku polarizaciju o ovom pitanju. Jedino se plašimo da Rusija ne iskoristi ovo pitanje kako bi zaplašila Srbiju na njenom putu ka EU”, rekla je Moro.

(Beta)

1 komentar
  1. Prvoslav

    Eto koliko nas cene i poštuju. Njihova oholost i podmuklost je dozlogrdila!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike