Stanić: Neistinite o upozorenju policije učesnicima protesta na incidente

Vršilac dužnosti načelnika Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić rekao je da su apsolutne izmišljotine i neistine tvrdnje da se na sinoćnjem protestu pojedini najavljeni govornici nisu obratili jer ih je policija upozorila da bi to izazvalo incidente.

„Policija niti je imala bilo kakva saznanja da će na skupu biti provokacija, niti da će se pojaviti osobe koje bi pokušale da izazovu incidente, te samim tim nikoga nije ni upozoravala na to“, naveo je Stanić u izjavi koju u saopštenju prenosi MUP.

On je podsetio da u takvim situacijima i ukoliko poseduje takve informacije, policija nikada ne ide, kako to navode pojedini učesnici sinoćnjeg skupa, da „signalizira“ bilo kome šta, već radi svoj posao.

„Da su postojala bilo kakva saznanja slične vrste mi bismo preduzeli sve mere obezbedjenja učesnika javnog skupa, a posebno osoba za koje bi postojala saznanja da bi njihovo učešće moglo izazvati reakcije drugih grupacija. S obzirom da su svi mogli da vide da na ulicama nije bio veliki broj uniformisanih policajaca, jasno je da takva saznanja nismo imali“, rekao je Stanić.

On je takodje istakao da je odluka ko će govoriti na nekom skupu isključivo odluka organizatora i da to nema nikakve veze sa policijom, s obzirom da je kompletna organizacija javnog skupa isključivo u nadležnosti organizatora koji ga je prijavio.

„Istakao bih da mi je drago da je i ovaj skup protekao mirno i bez incidenata, što takodje govori da su naše procene da neće biti narušavanja javnog reda i mira, te i naš način postupanja u skladu sa tim, bili ispravni“, rekao je Stanić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.