Tači traži centralnu ulogu EU u dijalogu Srbije i Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači preneo je danas u Prištini šefici švedske diplomatije Margot Valstrem da Evropska unija mora da zadrži centralnu ulogu u procesu dijaloga izmedju Kosova i Srbije.

„Od EU tražimo iskreni i strateški dijalog, koji donosi integraciju regiona u EU“, rekao je Tači, saopštio je njegov kabinet.

Na sastanku se razgovaralo o Kosovu i regionu, dijalogu sa Srbijom i oprocesu evropskih integracija.

„Švedska je uvek podržavala Kosovo i za ovo smo uvek zahvalni. Imamo dobre odnose sa susednim državama, dok smo sa Srbijom angažovani u procesu dijaloga“, rekao je Tači.

On je dodao da je „vreme za drugačiji kvalitet dijaloga“ i da on mora da se „pretvori u proces pomirenja, prijateljstva i dobrosusedske saradnje između Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju.

EU mora zadržati centralnu ulogu u procesu dijaloga izmedju Kosova i Srbije, rekao je Tači i dodao da od EU traži iskreni i strateški dijalog, koji donosi integraciju regiona u EU.

„Shvatamo da je EU umoran od proširenja. Ali težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU ne treba trpi zbog ovog umora“, rekao je kosovski predsedenik.

On je napomenuo i da „kašnjenje EU da približava region Zapadnog Balkana predstavlja pretnju za bezbednost“ a da „vakuum koji ostavlja EU žure da zauzmu druge ideologije, nacionalističke i religiozne“.

Tači je od švedske ministarke zatražio podršku da bi preostalih pet država EU priznalo nezavisnost Kosova.

Sa švedskom ministarkom su odvojeno razgovarali i premijer Isa Mustafa i ministar spoljnioh poslova Enver Hodžaj.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike