Tanjir supe izaziva rivalstvo u Briselu

Zaposleni u Evropskom parlamentu besni su jer nisu unapred obavešteni o nedavnom povećanju cena hrane u kantinama navodeći da je to ostavilo „najdemokratskiju instituciju EU sa najmanje demokratskim menijem za ručak“, prenosi portal politico.eu.

Sindikati su uložili žalbu na povećanje cena hrane za 25 i više procenata i to dok je većina parlamenataraca i zaposlenih u EP na odmoru ili rade izvan Brisela. Po novom cenovniku, recimo, porcija pomfrita umesto dva evra košta 2,5 evra, što je skok od 25 odsto, dok za porciju supe treba izdvojiti jedan evro u odnosu na prethodnih 80 centi.

„Supa je jedna stvar, ali salate pa čak i kafa sada su znatno skuplji“, kaže Poljakinja, inače zaposlena u Evropskom parlamentu pregledavajući stranicu menija od osam predjela.

Iako sindikati i zaposleni u EP traže logično objašnjenje za povećanje cena, nadležni pojašnjavaju da je promena cenovnika u skladu sa novim ugovorima sa privatnim dobavljačima koji su stupili na snagu početkom avgusta.

Portparolka Parlamenta kaže da su o promeni cenovnika, koja uključuju nove poreze na promet u Briselu i plan da se potpišu novi ugovori sa dobavljačima, obavešteni i poslanici i osoblje EP, i pre i nakon što je novi tender objavljen još decembra prošle godine.

Ovo objašnjenje, međutim, nije prihvatljivo za sindikate dok se zaposleni u Parlamentu tvrde da ipak nisu unapred obavešteni. Mnogi su zbog toga ostali zatečeni kada su neki dan dobili račun na kasi za odabranu hranu. Njima je, kako kažu, nezamislivo sve to i pitaju se zašto su cene niže u kantinama u Evropskoj Komisiji i Savetu, institucije za koje se mnogi u Parlamentu ionako žale da imaju povoljniji tretman kako u javnosti tako i u stranoj štampi.

Politico.eu piše da ako je neko do sada mislio da nema razloga za međuinstitucionalna rivalstva u Briselu, pored nesuglasica oko politike migracije i dugoročnog budžeta EU, grdno se prevario. Jer, izgleda, da cena supe može biti razlog da zaposleni u Parlamentu polude.

Ističe se da cena porcije čorbe od graška i porcija testenine u kantini u zdanju Berlajmont, izvršnom štabu Komisije košta 63 centa. Poređenja radi, u Parlamentu recimo cena porcije minestrone supe iznosi 1.30 evra, dok je cena čorbe od luka nešto niža i košta jedan evro po porciji.

Kada je reč o salatama, za sto grama salate u kantini Parlamenta treba izdvojiti oko 1.30 evra dok ista gramaža salate u kantini Komsiije košta 82 centa. Što se tiče vegetarijanskih tanjira, porcija kus-kus sa povrćem košta 7.50 evra u Parlamentu u poređenju sa 4.95 evra za vegetarijansku opciju i jelo – chili sin carne-  u kantini Komisije.

Kada je reč o zdanju Justus Lipsius, gde je sedište Evropskog Saveta trenutno su sve kantine zatvorene – što je, kako piše politico.eu, možda dokaz koji ide u prilog tvrdnji predsednika Komisije Žan-Klod Junkera da Savet „radi samo pola radnog vremena“.

Ali čak i kada su otvorene, cene u kantinama Evropskog Saveta i dalje su niže nego u Parlamentu. Tanjir steka i pomfrita u kantini Evropskog Saveta u Briselu nikada nije koštao više od osam evra, kažu oni koji tamo rade već dugo godina, a taj obrok je uključivao i jedno bezalkoholno piće po želji. U kantini Parlamenta taj isti tanjir košta 11.50 evra u poređenju sa 9.17 evra za ovu porciju u kantini Komisije.

Zvaničnici Parlamenta kažu da je jedan od razloga za njihove relativno više cene obroka i odluka da se postupno ukinu subvencije za poreske obveznike koje i dalje postoje u drugim institucijama.

Prema zapisniku sa martovskog sastanka službenika Parlamenta subvencije koje su nekada koštale evropske poreske obveznike pet ili više evra godišnje su praktično eliminisane, a godišnji budžet za ugostiteljske usluge smanjio se na manje od milion evra. (Parlament ima kantine u Briselu, Strazburu i Luksemburgu.)

„Kraj direktnih subvencija za hranu iz 2015. i postepeno određivanje cena povezanih sa kretanjem cena hrane na tržištu omogućilo je smanjenje od 70 odsto u budžetu parlamenta koji je dodeljen sektoru hrane i restorana“, izjavila je Delfin Kolar, portparolka Parlamenta za politico.eu. Kako je navela, naplata PDV-a „ne znači da su cene automatski za 12 odsto veće nego ranije“. Pojedini ketering dobavljači parlamenta već su zaračunavali porez, rekla je ona, a nove cene takođe odražavaju ukidanje subvencija.

Za zaposlene u Parlamentu povećanja cena hrane su sporna iz razloga što su daleko nadmašila bilo kakva povećanja plata. Prema rečima sindikata, to nije samo nerazumno, nego i nesavesno s obzirom na to da mnogi zaposleni koji koriste kantinu nisu visoko plaćeni politički pomoćnici, već skromno plaćeni sekretari, domari, bezbednosno osoblje i radnici iz kantine.

Bez obzira na cene, svi se slažu da je hrana u Parlamentu prilično dobra. Kako se ističe, po novim ugovorima, ugostiteljska ponuda će biti dodatno unapređena, uključujući nove menije sa zdravim, svežim i kvalitetnim sastojcima, prošireni izbor hrane, produženo radno vreme. U novim ugovorima, akcenat je stavljen i na snažnoj ekološkoj i društvenoj dimenziji, a postepeno će i plastika biti uklonjenja iz upotrebe.

(I. Š. Mihovilović, Danas)

Napišite komentar