U trendu

U Hramu Svetog Save predstavljen mozaik u prisustvu Vučića i Lavrova (VIDEO)

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centralne kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu.

Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Vučić je rekao da je na mozaiku radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije, koji su „utkali milione blještavih komadića u jednu jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti“.

On se zahvalio umetniku Nikolaju Muhinu, na posvećenom i veličanstvenom delu koje, kako je ocenio, ostaje za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije.

Zahvalio se i Gaspromu koji je donirao novac, u iznosu od četiri miliona evra.

Vučić je naglasio da će Hram Svetog Save biti završen i da je država Srbija u poslednjih nekoliko meseci uložila više nego što je uloženo poslednjih decenija.

„Da dokažemo da smo naučili sve lekcije i da smo odabrali život, gradjenje i prosvetljenje koje je obeležilo čitav život velikog sveca. Da omogućimo da hram koji je danas najveći u ovom delu Evrope i sveta, bude i najlepši i najsvetiji“, rekao je Vučić.

Ukras je težak 40 tona, pravljen je godinu dana u Moskvi, nakon čega je prevezen u Beograd.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej najsrdačnije se zahvalio bratskoj Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za ljubav prema Srbima i za svu pomoć pruženu za Hram Svetog Save.

„Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. Kada bude završen, on će biti ponos Srba i Rusa, ponos celog pravoslavlja“, kazao je patrijarh Irinej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.