U trendu

Vulin: Kfor je jedina oružana snaga koja može da postoji na prostoru Kosova

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Kfor jedina oružana snaga koja može da postoji na prostoru Kosova i dodao da nikakva druga oružana sila ne može da postoji „dok se ne ukinu Rezolucija 1244, UN i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Vulin je povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da će Priština do kraja ove godine formirati svoju vojsku, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je bio premijer, „dobio usmene garancije od generalnog sekretara NATO (Jensa Stoltenberga) da nikakva oružana sila neće moći da prelazi Ibar ili da se kreće severno od Ibra bez saglasnosti gradonačelnika srpskih opština“.

„Sa ministrima iz Srpske liste u vladi u Prištini teško da će to biti moguće, i odmah da vam kažem, to je nemoguće. Čak i kada smo potpisivali Briselski sporazum u to vreme predsednik Vlade Aleksandar Vučić je dobio usmene garancije od generalnog sekretara NATO pakta da nikakva oružana sila neće moći da prelazi Ibar ili da se kreće severno od Ibra bez saglasnosti gradonačelnika srpskih opština“, rekao je Vulin tokom današnje posete Centru za tražioce azila u Krnjači.

Kako je kazao Vulin, „ta reč se neće kršiti, ne može da se krši, i gradjani Srbije mogu da budu mirni i sigurni baš kao i gradjani čitavog sveta“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministar odbrane je rekao da će se „medjunarodno pravo poštovati tako što je Kfor jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije“ i da „nikakva druga oružana sila ne može da postoji dok se ne ukine Rezolucija 1244, dok se ne ukinu Ujedinjene nacije, dok se ne ukine Savet Bezbednosti i dok se ne ukinu Srbi na Kosovu i Metohiji“.

„Nema te organizacije, nema te sile, nema tog političkog pritiska zbog koga ćemo pristati da se stvara oružana sila na našoj teritoriji, oružana sila koja će biti pod nečijom tudjom komandom, oružana sila koja će pretiti i samoj centralnoj Srbiji, a u krajnjoj liniji i Srbima na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Vulin.

Hašim Tači je prethodno izjavio da će Oružane snage Kosova (OSK) biti formirane do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike