U trendu

Za savete tokom kampanje DPK će američkom konsultantu 110 hiljada dolara

Demokratska partija Kosova (DPK) je angažovala američkogi konsultanta Semjuela Nanberga za pružanje usluga u oblasti odnosa sa javnošću, komunikacija, strateškog savetovanja, u periodu od 26. septembra do 15. decembra i prema ugovoru za to će platiti 110 .000 dolara, javlja radio Slobodna Evropa.

Nanberg je bio angažovan kao savetnik predsednika SAD u predsedničkoj kampanji. Tramp ga je tokom kampanje otpustio.

On je, u zvaničnom dokumentu podnetom američkom Ministarstvu pravosuđa, obavestio da će biti angažovan na pripremi govora i na savetovanju kandidata, kao i na potencijalnom izveštavanju i obaveštavaju američkih zvaničnika o statusu i rezultatima izbora.

Pored 100. 000 dolara DPK će snositi troškove eventualnih putovanja u biznis klasi, hotela takođe u biznis klasi, te telefonskih i internet usluga. I na osnovu tog ugovora Nanberg od 22. septembra do 8. oktobra boravi na Kosovu.

Mediji su o Nanbergu više pisali kada je dobio sudski poziv specijalnog istražitelja za rusku istragu u SAD, Roberta Milera.

Pažnju kosovske javnosti posebno je skrenuo i skup Demokratske partije Kosova u utorak u Gnjilanu na kome se pojavio Metju Vitaker, vršilac dužnosti američkog državnog tužioca u periodu od novembra 2018. do februara 2019, nakon ostavke Džefa Sešionsa, dok je pre toga bio šef osoblja državnom tužiocu.

Trenutno je direktor u Aksiom Strategisu, savetodavnoj firmi Republikanske partije, odnosno u njihovoj kompaniji Klout Pablik Afersu, koja pomaže nacionalnim i lokalnim klijentima u rešavanju pitanja sa vladama i slično.

Vitaker je na skupu kazao da se predstojeći izbori na Kosovu tiču borbe protiv korupcije i ekonomskih mogućnosti za građane Kosova, da se ti ciljevi mogu postići sa premijerom, koji traži prijateljstvo i podršku SAD, a da je, prema njegovim rečima, Kadri Veselji ta osoba.

U međuvremenu, na Kosovu su osvanuli i bilbordi sa slikom Veseljija i Trampa.

Nakon svih izjava i napisa u medijima oko podrške SAD Demokratskoj partiji Kosova, Američka ambasada u Prištini u je u utorak uputila pisanu izjavu u kojoj kaže da „vlada SAD ne favorizuje i ne podržava nijednu političku stranku ili kandidate na ovonedeljnim izborima. Poštujemo pravo i odgovornost glasača na Kosovu da odaberu svoju budućnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.