U trendu

Žigmanov povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta: Obaveza svih nas da se zločini ne zaborave

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, da sećanje na nedužne ljude, koji su ubijani i nad kojima je sproveden genocid samo zato što su druge nacije i vere, kao žrtve najtežeg oblika diskriminacije, „treba da bude opomena i obaveza svih nas da se svakodnevno borimo da se ovakvi zločini nikada ne zaborave, da odlučno odbacujemo sve strategije njihovog negiranja i da u korenu sasecamo svaki oblik mržnje i nasilja“.

Žigmanov je u pisanoj izjavi podsetio da je čovečanstvo, suočeno s genocidom i zverstvima koja su učinjena jevrejskom i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata, „odgovorilo odlučnim zahtevom da se ponovo potvrdi dostojanstvo, sloboda i ravnopravnost čoveka kao najviše vrednosti u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“, koja je usvojena pre 75 godina.

On je naveo da je Vlada Srbije, u cilju borbe protiv govora mržnje, početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje Holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

Žigmanov je istakao da se, u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih naslednika, Savezu jevrejskih opština, „počev od januara 2017. do 2042. godine, opredeljuju sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou“, kao i da „preživeli potomci žrtava Holokausta koji sada žive u Srbiji i Izraelu godinama ostvaruju svoja prava pred Agencijom za restituciju“.

Naveo je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog „podržava inicijative kojima su u sistem obrazovanja uvode učenja o Holokaustu i obeležavanja sećanja na žrtve Holokausta“.

Dodao je da donošenje zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ doprinosi očuvanju sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskom logoru Zemun i Prihvatnom logoru Zemun, dok se sredstvima iz budžeta Srbije kontinuirano podržava realizacija projekata i programa kojima se prenose sećanja na žrtve Holokausta i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.