U trendu

Albanska opozicija na antivladinim protestima, traži nove izbore

Hiljade demonstranata pristalica albanske opozicije opkolile su danas zgradu Parlamenta u Tirani tražeći ostavku vlade za koju tvrde da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Stotine policajaca i kolutovi bodljikave žice štite zgradu parlamenta od demonstranata a današnja sednica je otkazana.

Opozicioni poslanici predvodjeni Demokratskom partijom desnog central Ljulzima Baše potpisali su pisma ostavke iz parlamenta i traže prevremene izbore.

Pristalice opozicije okupile su se ispred zgrade parlamenta sa antivladinim posterima i sloganima.

„Mi ćemo sada voditi gradjansku, mirnu i demokratsku borbu da vratimo legitimitet i demokratiju u Albaniji“, rekao je Baša za AP pre početka protesta.

Vladajući Socijalisti imaju 74 od 140 mesta u parlamentu.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han osudili su danas odluku poslanika da izadju iz Parlamenta kao „kontraproduktivnu“ i naveli da je ona suprotna izboru albanskih gradjana i da podriva napredak koji je zemlja ostvarila na putu ka EU.

Američka ambasada u Tirani pozvala je pristalice opozicije da mirno izražavaju svoje pravo na okupljanje i da odbace nasilje, a vladu da pokaže uzdržanost.

Na protestima prošle nedelje demonstranti su pokušali da prodru u kancelarije socijalističkog premijera Edija Rame a policija je upotrebila suzavac.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike