U trendu

Analitičari: Milatović favorit u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović favorit je u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, saglasili su se večeras politički analitičari Predrag Zenović i Miloš Bešić.

Preliminarni rezultati danas održanog prvog kruga izbora pokazuju da u drugi krug 2. aprila idu Milatović i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, aktuelni šef države.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Đukanović je u prvom krugu dobio 35,3 odsto, a Milatović 29,2 odsto.

Zenović je za Televiziju Crne Gore ocenio da su predsednički izbori u Crnoj Gori „praktično završeni“ i naveo da je izvesno da će Milatović u drugom krugu dobiti podršku lidera Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, Andrije Mandića  Alekse Bečića.

Prema njegovim rečima, ovo je kraj jedne ere, „politike koja je imala emancipatorske i transformatorske segmente, ali koja je postala balast društvu“.

Bešić je naveo da Đukanović „ima strateški problem“ u drugom krugu, jer se postavlja pitanje „iz kog rezervoara može da uzme glasove“.

„Morao bi karambol da se desi između dva kruga da bi Đukanović promenio stvari. On ima veliki problem da dođe do potrebnih 50 odsto“, kazao je Bešić za TVCG i ocenio da Milatović ima veće šanse za pobedu.

Bešić je naveo da rezultati prvog kruga pokazuju da je takozvani „centralni birački blok veoma zreo“ i da glasa strateški, „za ishode, a ne za omiljene kandidate, što je značajna lekcija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.