U trendu

AP o Dodikovom zahtevu: Poriče obim masakra u Srebrenici

BANJALUKA – Predsednik RS Milorad Dodik poriče obim masakra nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine, objavila je američka agencija AP povodom današnjeg zahteva predsednika da se poništi raniji vladin izveštaj, koji govori o 8.000 žrtava tog zločina.

„Dodik je govorio na parlamentarnoj sednici autonomne republike bosanskih Srba, zahtevajući da se poništi izveštaj iz 2004. godine koji je sačinila prethodna vlada, koja je priznala masakr – najgori pokolj u Evropi od Drugog svetskog rata“, piše američka agencija.
Dalje dodaje da je široko rasprostranjeno mišljenje da Dodikovo ponovno otvaranje rasprave o Srebrenici ima za cilj da obezbedi podršku tvrde linije bosanskih Srba uoči opštih izbora 7. oktobra.
„Dodik, koji zagovara otcepljenje teritorije bosanskih Srba i pripajanje Srbiji, uvek je odbacivao odluke suda za ratne zločine UN da je počinjen genocid u Srebrenici“, navodi AP.

Predsednik Republike Srpske je, inače, ocenio danas na sednici parlamenta da je srebrenički zločin dogovorena tragedija s namerom satanizacije Srba i zatražio odbacivanje aktuelnog izveštaja o tom zločinu i formiranje nove komisije koja bi sačinila novi izveštaj u roku od godinu dana.

On je pozvao i bošnjačka udruženja, uključujući i porodice srebreničkih žrtava, da se uključe u rad te komisije.

„Želimo istinu o svim zločinima. RS nikad nije, niti će osporavati zločine koje su počinili pojedini Srbi, ali želimo nepristrasno uvrditi istinu i o stradanju srpskog naroda. Podržaćemo formiranje nove međunarodne nepristrasne komisije koja će istraživati sve zložine bez obzira na nacionalnost žrtve“, rekao je Dodik, na sednici koju je uživo prenosila RTRS.

Istakao je i da ova posebna sednica parlamenta nije obračun protiv članova Komisije za koje je rekao da su radili ozbiljan posao, ali da jeste obračun protiv neistina i još jednom pozvao opoziciju da im se pridruži da zajednu doprinesu da se sazna puna istina.

„Jednostavno želimo da sagledamo i srpske žrtve. Mora da se zna da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu. Srebrenički zločin bio je dogovorena tragedija, s namerom satanizacije Srba“, naveo je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.