Avaz: SAD traži sankcije za organizatore referenduma u RS

SAD su do samog kraja očekivale da će referendum u RS biti otkazan, ali budući da se to nije dogodilo, ostaju pri stavu da organizatori ovog, kako se navodi, ilegalnog referenduma treba da snose posledice, jer to ugrožava stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Oni koji potkopavaju dejtonske institucije moraju se smatrati odgovornim za svoje destabilizirajuće akcije”, rečeno je dopisniku sarajevskog Dnevnog avaza u Stejt departmentu.

Nazivajući ovaj referendum „direktnim kršenjem” odluka najviše sudske instance – Ustavnog suda BiH, spomenuto izjašnjavanje u centrali američke diplomatske mreže iznova su nazvali “trošenjem vrednih resursa” koji “neće rezultirati napretkom u pogledu 9. januara kao praznika” u entitetu RS.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD podsetio je u isanoj izjavi za Avaz da su odluke Ustavnog suda BiH “deo Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su, kao takve, finalne i obavezujuće i da moraju biti poštovane”.

U State departmentu ponovo ukazuju da je poštovanje vladavine zakona od svih u Bosni i Hercegovini od presudnog značaja za demokratski proces u zemlji.

Insistirajući očito na mogućim legalnim posledicama za organizatore ovog referendumskog kršenja Ustava BiH, u Vašingtonu još navode da se “bez funkcionalnog legalnog okvira i stabilnosti, koje on nudi, zemlja suočava s nemogućim”.

Uprkos najavama da će referendum o danu RS u manjem bh. entitetu, bez obzira na jasno međunarodno protivljenje, ipak biti održan, do samog početka izjašnjavanja zvanični Vašington ostavljao je prostora da se od tog protivustavnog čina odustane.

(Tanjug)

Ostavite komentar