U trendu

„Balkan se destabilizuje i iznutra i spolja“

Svima je jasno da unutrašnje i spoljašnje snage pokušavaju da destabilizuju region Zapadnog Balkana, poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. On je to istakao na kraju dvodnevnog samita lidera EU u Briselu.

„Mi nismo naivni. Zato evropski lideri pokazuju nedvosmislenu podršku zemljam Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi“, poručio je Tusk.

Tusk očekuje da će se ovaj pozitivni signal iz Brisela čuti u regionu.

Predsednik Evropskog saveta je na završnoj konferenciji samita EU lidera ocenio da je diskusija o Zapadnom Balkanu bila produktivna.

On kaže da su premijeri i predsednici svih zemalja članica EU u potpunosti podržali evropski orjentisane reforme i projekte na Zapadnom Balkanu.

„Nadamo se da će se ovaj pozitivni signal iz Brisela čuti u regionu“, zrekao je Tusk.

Inače, lideri EU su sinoć u Biselu održali raspravu o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Tom prilikom je izneta zabrinutost zbog pogoršanja stabilnosti u regionu, ali i rešenost EU da se više angažuje na svim nivoiuma u cilju čuvanja stabilnosti i nastavka evropskog puta regiona. Istovremeno zemlje regiona pozvane su da kroz reformske procese, dobrosusedsku saradnju i regionalne inicijative i same daju svoj doprinos stabilnosti i miru i napretku ka članstvu u EU.

Drugog dana samta lideri evropske 27-ce razgovarili su obeležavanju 60. godišnice potpisivanja Rimskog sporazuma kojim su udareni temelji EU.

Razgovaralo se zajedničkoj budućnostu Unije koja bi trebalo da bude u fokusu deklaracije koja će biti usvojena 25. marta na cermoniji u Rimu.

Tusk je rekao da je nekoliko zemalja članica podržalo ideju o Evropi u više brzina, ali je to, kako je rekao, samo jedan od scenarija za budučnost EU o kojem će se razgovarati.

„Neki očekuju sistem koji će samnjiti unutršnje veze u EU, a ojačati ulogu zemalja članica u odnosu na Uniju. Drugi opet žele dublju integraciju iako bi se to odnosilo samo na neke zememlje članice. Sve te mogućnosti su previšene trenutnim Evropskim ugovorima. Kada razgovaramo o budućim scenarijim za evropu naš osnovni cilj jesete jačanje međusobnog poverenja i jedinstva“, poručio je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da su predloženih pet scenarija o budućem ustrojstvu Unije koje je Evropska komisja predstavila u okviru tzv. „Bele knjige“ tu da se o njima u otvoreno razgovara u svim segmentima evropskog društva.

Plan o mogućoj „Evropi u više brzina“, prema Junkerovim rečima, ne predstavlja nove podele i ” „gvozdene zavese“ između Istoka i Zapada.

„Osnova svakog scenarija o budućnosti Evrope jeste da zemlje članice nastave da se kreću zajedno kao Unija. A Evropa u više brzina znači da oni koji žele više mogu da rade više“, objasnio je Junker.

On je dodao da takvi primera „udruživanja“ već postoje unutar same EU pa i unutar Evrozone.

U Briselu je najvljeno da će se prvi konkretni zaključci o budućem ustrojstvu EU naći pred Evropskim savetom u decembru 2017. godine, što će odrediti korake koje će EU sprovesti do juna 2019. za kada su zakazani paralmetarini izbori na nivou Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.