U trendu

Baša: Proteste nastavljamo u septembru

TIRANA – Lider najveće albanske opozicione partije Demokratske partije Ljuljzim Baša je najavio da će ujedinjena albanska opozicija u septembru nastaviti sa protestima, prenosi portal a1on.

„Obruč oko vrata inkriminisanog despota Edija Rame se steže. Približava se vreme da se preda konačni račun narodu. Zadovoljan sam i počastvovan što pre početka narodnih protesta potpisujemo sporazum o poverenju sa stanovnicima naselja „Astir“ o kreiranju nacionalne platforme za Albaniju“, izjavio je Baša.

Reč je o sporazumu sa stanovnicima naselja čije kuće, prema projektu albanske vlade, treba da se sruše zbog izgradnje nove velike obilaznice u Tirani.

Zbog realizacije ovog projekta treba da se sruše 330 kuće u kojima živi preko hiljadu građana.

Baša je ocenio rušenje kuća kao kriminal, jer smatra da je reč o „korupcionaškom projektu“ koji ne predviđa realno obeštečenje.

On je obećao da će sa dolaskom na vlasti preuzeti dve hitne mere odnosno ponovno razmatranje tog projekta putem legalizacije ili obeštečenja na osnovnu tržišne vrednosti, kao i procesuiranje svih umešanih u „korupcionaškoj aferi Velika obilaznica“.

Prethodno je Baša potpisao sporazum i sa Alijansom za odbranu Nacionalnog teatra koji albanska vlada planira da sruši.

Politička i institucionalna kriza u Albaniji traje više od šest meseci nakon što je ujedinjena albanska opozicija napustila albanski parlament, produživši svoje političke aktivnosti na ulicama Tirane kroz masovne proteste.

Albanska opozicija nije učestvovala ni na lokalnim izborima u toj zemlji održani 30. juna, te je zbog toga vladajuća stranka Socijalistička partija Edija Rame pobedila u 60 od ukupno 61 albansku opštinu.

Opozicija u toj zemlji zahteva ostavku Edija Rame, formiranje tehničke vlade kao i raspisivanje prevremnih izbora na svim nivoima.

Albanski predsednik Ilir Meta je zakazao novi datum 13. oktobra za održavanje lokalnih izbora, zbog, kako on navodi, nelegitimnih rezultata na prethodnim izborima i bojkotu opozicije, ali do sada za učešće na ovim izborima nisu se prijavili niti vladajuća stranka Edija Rame Socijalistička partija, ni najveća stranka u opoziciji Demokratska partija Ljuljzima Baše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.