U trendu

Berton: Presuda Karadžiću korak ka privođenju pravdi zločinac

SARAJEVO – Šef misije OEBS u BiH Brus Berton izjavio je danas da presuda Radovanu Karadžiću predstavlja još jedan bitan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

„Prvo i najvažnije naše misli su sa porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnosti. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u BiH, poštovanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse“, rekao je Berton, navodi se u saopštenju OEBS-a dostavljenom Tanjugu.

On je dodao da pravosudne institucije BiH nastavljaju zajedno sa radom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da teže ka tim ciljevima, sa stotinama počinilaca ratnih zločina do sada u domaćim sudovima.

„Ipak te institucije zahtevaju podršku za nastavak rada na predmetima ratnih zločina na nezavisan i nepristrasan način, bez političkih napada ili pokušaja nepotrebnog uticaja“, rekao je Berton.

Prema njegovim rečima, misija OEBS-a u BiH nastaviće da podržava pravosuđe BiH kako bi se pred pravdu izveli odgovorni za ratne zločine.

„Pozivamo sve građane u BiH i šire, političke i stranačke lidere, predstavnike lokalnih opština, verske lidere i aktiviste da poštuju današnju odluku i izbegavaju zapaljivu retoriku koja vodi ka podelama. Samo kroz zajednicko ulaganje svih u proces pomirenja može se postići stabilnost i bezbednost u Bosni i Hercegovini“, rekao je Berton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.