U trendu

Ko to misli da je BiH glavno uporište turskog uticaja?

Bosna i Hercegovina glavno je uporište turskog uticaja u regionu, a razlog za to je što politički islam predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ima ideološkog saveznika u predsedniku SDA i članu predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, ocenjuje danas švajcarski list „Noje cirher cajtung“ (NŽ).

„Erdogan redovno podržava svog “brata Bakira“ na izborima. Politička i ekonomska povezanost između njih dvojice, veoma je velika“, navodi ovaj list, a prenosi Dojče vele.

Dolazak Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlast u Ankari, doneo sa sobom, kako se navodi, i jednu novu, religioznu elitu na vlast koja ima sasvim drugačiji pogled na Balkan od njenih kemalističkih prethodnika.

„Ona na Balkan nije gledala kao na periferiju ili problematičnu zonu, već kao na jezgro starog carstva iz kojeg potiču njeni brojni uspešni veziri i generali. Tako je formulisana nova politika koja bi pre svega sredstvima “meke sile“ trebalo da izvrši uticaj na, najvećim delom sekularno muslimansko stanovništvo“, piše švajcarski list.

U tekstu se ocenjuje da je „centralni preduslov za ulogu Ankare na Zapadnom Balkanu, sumnja brojnih muslimana u to da je Evropska unija spremna za prijem tih zemalja u svoje članstvo.

„Turska se trenutno predstavlja kao neliberalna autokratija. I dok uticaj EU nestaje, na Zapadnom Balkanu se formiraju slične forme političke vladavine“, ocenjuje „Noje cirher cajtung“.

List navodi i da od dolaska Erdogana na vlast 2003. godine Turska stalno naglašava kulturološku i istorijsku povezanost sa muslimanskim društvima na Balkanu, pri čemu se zajednička prošlost regiona u Osmanskom casrtvu prikazuje u novom i povoljnom svetlu.

Turska se predstavlja, ne samo kao naslednica imperijalne tradicije, već i kao moderna muslimanska država, orijentisana ka privrednom rastu, koja bez problema spaja religiju i ekonomski napredak.

Etablirana je mreža škola pod turskim rukovodstvom, a taj program se, kako navodi švajcarski list, s pravom označava kao „neoosmanski“ jer povezuje politički i ideološki uticaj Turske.

List takođe konstatuje i da je unutarturski konflikt između Erdogana i Gulenovog pokreta prenesen i na Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.