U trendu

Bošnjaci od Trudoa traže da urazumi Dodika i Srpsku

SARAJEVO – Bošnjačka dijaspora okupljena oko Institut za istraživanje genocida u Kanadi pisala je predsedniku Džastinu Trudou od kojeg traže da iskoristi sva raspoloživa sredstva, kao razvijena demokratska država, članica grupacije sedam najrazvijenih država, kako bi se urazumile nacionalističke snage u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska“.

Bošnjaci u Kanadi, okupljeni oko „Instituta za istraživanje genocida“, traže vladinim saopštenjem proglase nelegalnim aktivnosti Republike Srpske „zbog opasnog ugrožavanja i negiranja države Bosne i Hercegovine, prenela je sarajevska N1 tv.

Trudo im je odgovoriio da je pismo prosledio ministru spljnih poslova.

U pismu Trudou kanadski Bošnjaci kažu da su zabrinutostii, zbog, kako tvrde, „korake ka secesiji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koje su praćene militarizacijom policijskih snaga i vežbama s vojskom Srbije“.

“Milorad Dodik je najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, te Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji…“, navodi se u pismu kanadskih Bošnjaka, koji su inače, veoma aktivni posebno u okviru Instituta za istraživanje genocida.

U pismu se tvrdi da „Republika Srpska ima potencijal da naruši stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regionu kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma, odnosno funkcionisanje bosanskohercegovačke države, te opasno naruši njen teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i međunarodni državno pravni subjektivitet“.

U odgovoru Trudovog kabineta se navodi da jej pismo prosleđeno ministru spoljnih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i delovanja po ovom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.