U trendu

Božinović: Hrvatska neće povlačiti jednostrane poteze

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da se granični spor sa Slovenijom može rešiti samo bilateralnim dogovorom, kao i da Zagreb neće povlačiti jednostrane poteze.

Božinović je rekao da će Hrvatska znati da nadje odgovor ako druga strana krene u povlačenje jednostranih poteza, prenosi agencija Hina.

„Ono što sam kazao i što hrvatska Vlada celo vreme ponavlja, ovo otvoreno granično bilateralno pitanje može se rešiti samo bilateralnim dogovorom i mislim da to danas postaje svima jasno“, rekao je Božinović novinarima koji su ga pitali kako će Hrvatska reagovati na kazne koje Slovenija najavljuje za hrvatske ribare u Piranskom zalivu.

Upitan kako će hrvatske vlasti zaštiti „malog čoveka“ s obzirom da se ribari boje da će ih uhapsiti i pitaju se ko će im plaćati kazne, on je rekao da zato postoje državne institucije koje će zaštititi svakog državljanina Hrvatske.

„Naše institucije, ne samo MUP,  nego i ministarstva spoljnih poslova i pravosudja, te uprava za ribarstvo su u intenzivnoj komunikaciji“, kazao je on.

Slovenija je od 29. decembra počela da primenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom u Piranskom zalivu.

Sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne priznaje odluku, jer se odlukom Sabora 2015. povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i traži bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.