U trendu

Bregu: Spremni da nastavimo u istom dinamičom tonu

SARAJEVO – Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnu (RC C) izjavila je da je godina iza nas bila dinamična i da je to veće, kako je rekla, spremno da u istom dinamičnom tonu nastavi i narednu godinu.

„Mi smo u Veću za regionalnu saradnju spremni i željni da se uhvatimo u koštac sa bilo kojim izazovom na koji naiđemo, ali to ne možemo uraditi bez pune podrške naših partnera iz regiona i Evropske unije, jer nema potrebe da gubimo vreme samo da bismo ga ponovo našli,“ rekla je Bregu otvarajući 11. godišnji sastanak ove organizacije koji se održava danas u Sarajevu u sklopu sastanaka na visokom nivou Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Bregu je poručila da će, ako ne bude zajedničkog rada na rešavanju bilateralnih sporavva, biti teško pomiriti region u ekonomskom i socijalnom smislu. „Cena stagnacije i daljeg odlaganja odluke o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom predstavlja, kratko rečeno, rizik. Bilo koji pozitivan trenutak može se brzo raspršiti ako se perspektiva članstva i dalje nastavi prolongirati. A nema boljeg vremena za početak od ovog sada, posebno s obzirom da dve članice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi zajednički preuzimaju predsedavanje berlinskim procesom, čime će se povećati odgovornost regiona za ovaj proces“, navela je.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Almir Šahović obratio se učesnicima sastanka u ime predsedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi u prethodnoj godini i ponovio punu podršku aktivnostima Veća za regionalnu saradnju, zahvalivši se ovoj organizaciji na odličnoj saradnji tokom bosanskohercegovačkog predsedavanja, jer je u velikoj meri doprinela povezanosti, što je i bio fokus predsedavajućeg mandata.

Direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS) Angelina Ajhorst rekla je da će Evropska unija nastaviti da podržava Veće i regionalnu saradnju i pozvala partnere iz regiona da se suzdrže od komuniciranja preko medija i pokušaju da pronađu način da izglade nesuglasice. Takođe je dodala da Evropska unija želi da ostvari ono na šta se obavezala u oblasti povezanosti, ekonomske integracije i provedbe strategije za Zapadni Balkan u regionu, i to zajednički, ruku pod ruku sa Većem za regionalnu saradnju i svim partnerima u regionu, radeći naporno da se to ostvari.
„Izvrsna saradnja sa predsedništvom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi omogućila je nesmetanu provedbu regionalnih programa. Želim se u ovom trenutku još jednom da zahvalim Bosni i Hercegovini kao predsedavajućoj u odlasku i ponovim našu opredeljenost i spremnost da ponudimo pomoć Kosovu*, kao budućem predsedavajućem Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, i poželimo im uspešno preuzimanje predsedavanja,“ zaključila je Bregu.

Učesnici godišnjeg sastanka potvrdili su godišnji izveštaj Veća za regionalnu saradnju za period 2018-2019. godina, kao i strategiju i program rada ove organizacije za period 2020-2022. godina, koji će biti dostavljeni na usvajanje na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Bregu učesnicima sastanka predstavila je i glavne nalaze Balkanskog barometra za 2019. godinu, odnosno mišljenja građana i privrednika iz regiona o trenutnoj situaciji i prilikama u njihovim društvima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.