U trendu

Cipras: Ratifikacija Prespanskog sporazuma patriotska dužnost

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da je Prespanski sporazum istorijski sporazum i za Atinu i za Skoplje i poručuje da ratifikacija dogovora predstavlja patriotsku dužnost.

Cipras je, u danas objavljenom intervjuu za grčki list „Avgi“, optužio lidera najveće opozicione stranke Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa za obmanjivanje javnosti i opasno poigravanje sa ekstremnom desnicom i politikom mržnje radi dobijanja privremene koristi na izborima.

Intervju sa grčkim premijerom objavljen je na dan protesta u Atini zbog Prespanskog sporazuma, a Cipras je tim povodom rekao da u demokratskom društvu građani imaju pravo na mirne demonstracije i da o tome nema pregovora.

Cipras je, međutim, naglasio da se uopšte ne slaže sa stavovima da je fašista svako ko je protiv Prespanskog sporazuma.

„Verujem da je dužnost svakoga da izoluje ekstremističke grupe koja će pokušati da manipulišu tim skupom i da se klone slogana mržnje. Imali smo dosta građanske mržnje u istoriji ove zemlje. Konfrontacije treba rešavati argumentima i dijalogom“, poručio je Cipras, prenela je agencija ANA.

Cipras je govorio i o odnosu sa Panosom Kamenosom, liderom stranke Nezavisni Grci koji je podneo ostavku na mesto ministra odbrane.

„To je bilo iskreno partnerstvo. Moja osećanja će uvek biti prijateljska bez obzira na politička sukobljavanja i verujem da ćemo i dalje voditi zajedničke bitke. Ipak, verujem, a to sam mu i rekao, da je napravio pogrešan izbor“, kazao je Cipras.

U Atini se danas održavaju demonstracije protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije, dan uoči otpočinjanja parlamentarne procedure o ratifikaciji tog dogovora.

Učesnici demonstracija su bakljama, „molotvljevim koktelima“, kamenicama, farbom zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar