U trendu

Cvijanović: Visoki predstavnici su napravili nered u BiH

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je stanje u BiH danas više haotično nego pre 15 ili 20 godina, a da su za to najvećim delom krivci upravo visoki predstavnici, koji se, prema njenoj oceni, nisu ponašali izbalansirano, već su uvek izlazili u susret političkim željama bošnjačkih političara.

Cvijanović je u intervjuu za Srpskainfo istakla da je porazno za BiH, zemlju koja teži da uđe u Evropsku uniju, da i dalje ima visokog predstavnika, prenosi portal RTRS.

Komentarišući ultimatum koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dao Narodnoj Skupštini RS, tražeći da se ukinu povelje koje su pre pet godina dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, Cvijanović je rekla da visoki predstavnik i funkcioniše tako da politički Bošnjaci dižu političku temperaturu, a onda on izlazi u susret njihovim političkim željama, reaguje i postavlja određene zahteve.

„Tako visoki predstavnici po pravilu rade. Prilikom svog odlaska ili neposredno pred odlazak donesu određene rigorozne mere, a onda pobegnu glavom bez obzira. Posle dođe neko novi i poziva se na to da su mere koje je donio njegov prethodnik neka nova realnost“, smatra Cvijanović.

Ona je istakla da visoki predstavnik ruši odnose unutar BiH i da su isto činili i njegovi prethodnici.

Na pitanje da li Republika Srpska ima neki plan ako Incko počne da koristi „bonska ovlaštenja“ i smenjuje zvaničnike srpskog entiteta, ona je odgovorila da ima, ali je istakla da visoki predstavnik ne može da uklanja ljude koji su demokratski izabrani od strane građana.

„Naravno, imamo plan, ali videćemo još šta će biti. Republika Srpska ima svoje izgrađene institucije, koje imaju potpuni legitimitet, i demokratski izabrane predstavnike, koji predstavljaju volju naroda, rade svoj posao i donose svoje odluke. Sve odluke koje one donose su legitimne zato što su institucije legitimne i nećemo da trpimo bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vređanje od bilo koga, pa tako ni od visokog predstavnika“, naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da nema mesta visokom predstavniku ako BiH želi da bude moderna država, koja ima pretenzije prema članstvu ka EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.