Danas u SBUN glasanje o rezoluciji Kine i Rusije o OHR

SARAJEVO/NJUJORK – Savet bezbednosti UN će na današnjem zasedanju razmatrati situaciju u BiH, koja se prema ranijim najavama odnosi na glasanje o rezoluciji koju su predložile Rusija i Kina o ukidanju Kacelarije visokog predstavnika posle 31. jula naredne godine.

Sarajevski portal Klix piše tim povodom da se očekuje da će rezolucija biti „glako odbijena bez korišćenja veta“.

Pozivajući se na svoja saznanja portal piše da će šest zemalja sigurno glasati protiv i to Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Irska, Estonija i Norveška.

Potrebno je, međutim, da protiv glasa još samo jedna država da bi usvajanje rezolucije bilo odbačeno bez korištenja veta.

U slučaju da više nijedna zemlja ne bude protiv, portal pdseća da SAD, Velika Britanija i Francuska, kao stalne članice Saveta ezbednosti UN-a imaju mogućnost veta, što opet znači da rezolucija neće proći, piše Klix.

Pozivajući se na isti izvor, portal dodaje da postoji i velika mogućnost da se Rusija sama povuče iz procesa glasanja za ovaj predlog.

Inače, rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula 2022. godine kada je prema njoj predviđeno zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.